Zevenblad

In foodies september vind je in het artikel van restaurant De Jufferen Lunsingh een recept voor soep van zevenblad. En al groeit deze plant in (bijna) iedere achtertuin op schaduwrijke plekken onder heggen of in bermen langs de kant van de weg, wat extra uitleg is hier wel op zijn plaats.

Zevenblad behoort tot de schermbloemenfamilie en heeft een donkergroen blad dat bestaat uit drie punten. De plant wordt maximaal negentig centimeter hoog. Zevenblad wordt gezien als onkruid, maar je kunt hem wel degelijk eten. Van mei tot augustus staat het kruid in bloei met een scherm van witte bloemetjes. Voor bereiding in een gerecht gebruik je eigenlijk alleen de groene bladeren. Ook gedroogd kun je het kruid verwerken in gerechten, de smaak doet dan een beetje denken aan peterselie. De kok van de Jufferen Lunsingh plukte het zevenblad die ochtend vers uit de tuin en pureerde het in een romige soep met smaakvolle shiitake (kijk voor het recept op pagina 56 van foodies september!). 

Speur dus even in je eigen omgeving voor zevenblad. Kun je de blaadjes echt niet vinden, maak de soep dan met bijvoorbeeld brandnetel of peterselie, ook erg lekker.

Foto: Sven Benjamins

  • chatsmit

    Onze tuin heeft ‘de vloek van Zevenblad’, nooit geweten dat ik daar soep van kan maken! Maakt het plukken de moeite waard, thanks!

  • Veronika Quaedvlieg

    Heb al alles geprobeerd om zevenblad uit mijn tuin te verbannen. Da, zie je maar weer, de goede oude spreuk ” If you cant beet it, eat it” komt hier goed van pas :)
    Reuze tip, bedankt!

  • AJ

    Ik kan geen zevenblad meer zien in mijn tuin!
    Het is een verschrikkelijk hardnekkig onkruid, en moet er niet aan denken om het ook nog op mijn bord te zien, ha ha!!

Abonneer je op foodies!

Laat onze overheerlijke recepten je iedere maand inspireren. Kies voor een abonnement op foodies!

Naar de webshop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van aankomende uitgaves, speciale aanbiedingen & de nieuwste kooktips!