De controversiële worteltjestaart

Beoordeel dit recept
De controversiële worteltjestaart 4.50/5 (2 stemmen)

Bereiding

Als het op taarten aankomt is worteltjestaart echt mijn absolute favoriet. En inmiddels kan ik het ook wel een van mijn specialiteiten noemen, gezien het forse aantal worteltjestaarten dat jaarlijks de binnenkant van mijn oven bewondert.

Het is wel een controversiële taart. Want een zoete taart met groenten erin? Er zijn mensen die daar maar niet aan kunnen wennen. En dan heb ik het nog niet eens over dat overbekende mopje dat de reputatie van worteltjestaarten grondig heeft verpest:

“Er was eens een konijn bij de bakker. Hij vroeg aan de bakker: “Heeft u ook worteltjestaart?” “Nee”, zei de bakker, helaas. En het konijn ging met hangende oortjes naar huis. Maar de volgende dag probeerde hij het nog eens: “Bakker, heeft u ook worteltjestaart?” Maar de bakker moest opnieuw bekennen dat hij die niet verkocht. Nadat het konijn voor de derde keer kwam vragen om worteltjestaart, besloot de bakker het konijn te verrassen. Hij bakte ‘s nachts een enorme worteltjestaart. En glunderend wachtte de bakker op de komst van het konijn. “Bakker heeft u ook worteltjestaart?”, “ja!” kon de bakker eindelijk zeggen. Waarop het konijn zijn neus ophaalde: “Vies he!”

Stom konijn.

Dit weekend kwam er weer een worteltjestaart uit mijn oven, heerlijk zoet geurend naar speculaas. De taart was aangesneden, de verwachtingen waren hooggespannen. En daar kwam de gevaarlijke vraag: “Wat is het voor een taart?” “Worteltjestaart.” De tweedeling was direct duidelijk. Uitroepen door elkaar: “Lekker!” “Worteltjestaart?!” En: “Ah, ken je die mop?”

Ik ga een verbod instellen in mijn huis, die mop komt er niet meer in! Ik weet al een passende straf: geen worteltjestaart. Ik lust best een extra stukje.

  1. Vet een springvorm van ca. 20 cm doorsnede in en bedek de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden (of gasstand 3-4)
  2. Smelt de boter en roer in een kom deze gesmolten boter, suiker, wortel, zout, speculaaskruiden en eieren door elkaar
  3. Zeef het meel en bakpoeder door het wortelmengsel en roer de walnoten erdoorheen
  4. Schep het mengsel in de taartvorm en zet de taart ongeveer een uur in de oven, tot de binnenkant gaar is (even prikken met een breinaald. Als er geen deeg aan blijft hangen, is de taart gaar)
  5. Glazuur: Meng de roomkaas met het citroensap en de poedersuiker, strijk het mengsel over de bovenkant van de taart.
  • Ingrid

    Klinkt goed! Zou je het recept erbij willen plaatsen?

  • Sanne

    Hoi Ingrid, ik heb het recept toegevoegd. Laat je weten of je taart gelukt is? Ik laat het aan jou over of je durft te vertellen dat het worteltjestaart is 😉

  • Dennis

    What’s in a name? Bedankt voor het recept, ik ga het zeker uitproberen!

  • Mirthe

    Jammie:-) Het uitproberen waard!

  • Elisabeth

    Ik heb het recept ook geprint want mijn vriend is er helemaal weg van! Laatst de courgette cake gemaakt uit jullie september nummer. Die was ook super! Vooral ook de tomaten/paprika saus met provencaalse kruiden. Echt om je vingers bij op te eten.

  • Dennis

    Kleine tip: ik had geen zin in de volle mep, dus heb de helft gebruikt voor wortelcupcakes. Ziet er erg leuk uit!

  • http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com Arden

    Erg lekker en voor herhaling vatbaar. Tip: een taartvorm is te laag voor deze taart, neem in plaats daarvan een springvorm.

  • Sanne

    Fijn dat de worteltjestaart goed bevallen is! En Arden, je hebt gelijk, ik gebruik ook altijd een springvorm. Ik heb het even aangepast.

  • Peter

    He Sanne,

    Ik ben de bakker hier in huis, maar heb het al een tijd niet meer gedaan. De worteltaart spreekt me enorm aan!! Ik ga NU de ingredienten halen en hem zo maken om er, hopelijk, heerlijk met z’n allen van te smullen dit weekend!

  • Sanne

    Leuk! Worteltjestaart is zeker een goede aanleiding om weer te gaan bakken. Maak je er een foto van als hij klaar is? Ik ben benieuwd! Ik heb nog steeds een mooie foto nodig bij dit recept en een zelfgemaakte is natuurlijk het leukst.

  • Peter

    Ehmmmm, dat wordt dan een foto van een halve taart….. Hij is namelijk zo lekker dat de helft van de taart al op is en ik nu pas je berichtje zie…

    Hij is wel erg goed gelukt! Bij de volgende taart mail ik je een foto oke?

  • http://www.ah.nl/kookschrift/mijn-kookschrift/verzameld-recept?id=159338&userid=297602 Elza

    Ik maak worteltjestaart meestal met een pond worteltjes, zo proef je meer wortel. En ook meer eieren. Misschien is het een rare gewoonte, maar ik doe er altijd zonnebloemolie door in plaats van boter. Toch lijkt me ook deze versie met walnoot de moeite waard om te proberen!!!!
    Bij de chocolaterie koop ik wel eens oranje en groen marsepein waar ik dan worteltjes van maak, ziet er heel leuk uit zo boven op het glazuur.

  • Sanne

    Levine heeft ons recept ook uitgeprobeerd, en daarvan een foto opgestuurd: ik heb hem meteen boven het bericht gezet. Bedankt!

  • asrtrid

    beste, je kun natuurlijk ook gewoon rüblitorte zeggen, ben je meteen van dat konijn gedoe af!

  • astrid

    jammer dat ik mijn berichtje niet kan verwijderen, vol met typfouten foei!

  • Anna

    Klein vraagje. Ik ben allergisch voor kaneel dus de meeste speculaaskruiden kan ik niet gebruiken. Weten jullie misschien een combinatie van kruiden die ik kan gebruiken? Ik zit zelf aan kardemon te denken (inspiratie uit Zweden)..
    Super bedankt voor de tips!

    • Myrthe

      Beste Anna,
      Je kunt het beste zelf het kruidenmengsel maken, dan kun je het nog compleet aanpassen aan je eigen smaak ook. Meng nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en peper. Er is zover mij bekend geen goede vervanger voor kaneel, dus kun je het beste gewoon achterwege laten. Succes!

Abonneer je op foodies!

Laat onze overheerlijke recepten je iedere maand inspireren. Kies voor een abonnement op foodies!

Naar de webshop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van aankomende uitgaves, speciale aanbiedingen & de nieuwste kooktips!