Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
6 dingen die je moet eten als je in Japan bent

6 dingen die je moet eten als je in Japan bent – als je durft!

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Wie sushi al spannend vindt, kan beter hier stoppen met lezen. Voor iedereen die wél graag nieuwe dingen uitprobeert: deze bijzondere (en soms ook hele lekkere!) etenswaren hebben wij gespot in Japan.

Voor het maken van ons jaarlijkse Aziënummer sprokkelen we overal inspiratie en informatie bij elkaar. Onze vaste inspiratiebron is onze collega Piet-Jan van het magazine Gardeners’ World. Hij reisde al meerdere keren af naar Japan en komt altijd met een hele lijst vol bijzondere gerechten en etenswaren thuis. Inclusief snacks om aan onze redactie te laten proeven!

Vorige maand verraste hij ons met CoRoRo gummiesnoepjes. Dat zijn een soort winegums, maar dan veel zachter. Ze zien eruit als overrijpe druiven. De smaak? Ont-zet-tend zoet. Wat hij nog meer spotte in Japan – maar niet voor ons meenam – zijn de volgende etenswaren:

Tako Tamogo

Van dit verhaal krijgen we nog steeds rillingen: “Op de vismarkt kwam ik een inktvis op een stokje met een kwartelei in het hoofd tegen. Het heet tako tamago (octopus ei). Het ziet er wat creepy uit en ik heb nog steeds niet het lef gehad om het te proberen”, aldus Piet-Jan.

Fluffy pancakes

Oké, deze fluffy pancakes mogen dan een buitenproportioneel formaat aannemen: wij willen ze proeven. Waar we de kriebels krijgen van Tako Tamogo, krijgen we van deze pannenkoeken heel veel honger. Volgens Piet-Jan waren ze ook superlekker en superzacht. Wie heeft het recept?

6 dingen die je moet eten als je in Japan bent

Kakigori

Of er een ijshemel bestaat? Reken maar van yes! En Piet-Jan heeft ‘m in Japan gevonden. Kakigori is een soort schaafijs waar een siroop overheen wordt gegoten. Vaak met smaken als mochi of rodebonen of meer tot de verbeelding sprekend: sakura (bloesem).

Fanta yoghurt-banaan

Dacht jij dat cola met kersensmaak al out of the box was? In Japan lachen ze erom! De écht gedurfde combinaties worden gemaakt in Japan. Denk aan Fanta yoghurt-banaan, Coca Cola Perzik of Fanta Melon. Wij raden aan om gewoon een heleboel flesjes te kopen en ze te onderwerpen aan een echte smaaktest.

6 dingen die je moet eten als je in Japan bent

Natto

“Het is heel plakkerig en slijmerig”, begon Piet-Jan zijn verhaal. Hij had het over natto wat gefermenteerde sojabonen zijn. Het wordt op sushi gedaan, maar je kan het ook los kopen. Het komt met een zakje sojasaus en iets van mosterd of wasabi. Je moet het roeren tot het gaat schuimen. De smaak? “Een beetje nootachtig. En het schijnt supergezond te zijn!”

Genghis Kan

In Sapporo is ghenghis kan een specialiteit. Je krijgt dan een kleine grill op tafel met stukjes vlees (vaak lam) en uien. Je moet het vlees dan zelf ter plekke aan tafel grillen, wat een hele gezellige sfeer geeft. Het concept is ontzettend populair in Japan!

6 dingen die je moet eten als je in Japan bent

Foto’s en inspiratie: Piet-Jan Lentjes

Lees ook: 7x Japanse recepten om dit weekend te proberen

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!