Eten in het donker, ik wed dat maar weinig mensen dat wel eens gedaan hebben. En dan bedoel ik niet bij kaarslicht en ik heb het ook niet over een nachtelijk crackertje met kaas in een onverlichte keuken. Ik heb het over écht écht donker.
Het is alweer een tijd geleden, maar ik heb ooit in een stikdonker restaurant gegeten. Het MuZIEum. Een museum in Nijmegen dat je laat ervaren hoe het is om blind door het leven te gaan. Als je er érgens van op een kan dat het donker ook donker blijft, dan is het in het MuZIEum.
Stommelend achter elkaar in een rijtje liepen we de steeds donker wordende gang in. Krampachtig, hand in hand, zenuwachtig giechelend werden we naar onze tafel begeleid door een blinde vrouw. Voor haar was dat kleine tochtje een eitje. Wij bleven maar knipperen met onze ogen in de hoop dat er gewenning zou optreden zodat langzaam de contouren van de tafels en stoelen zouden oplichten, maar nee.
We vierden de trouwdag van mijn ouders, iedereen had zich mooi uitgedost, maar dat had dus niet gehoeven. Geen mens die het zag.
Nu is de vraag natuurlijk, hoe ervaar je een maaltijd in een dergelijke situatie? Ik kan alvast vertellen dat de concentratie waarmee ik de smaken waarnam niet toenam. Ik was bezig met alles behalve mijn eten. Wat klonken de gesprekken van mensen aan andere tafels opeens hard, waar is mijn vork gebleven, en nog belangrijker, waar is mijn vader? Die houdt wel van een grapje, zélfs als er uitdrukkelijk wordt gezegd dat iedereen op zijn plaats moest blijven zitten. En van wie is die adem in mijn nek, de serveerster? Ik kan me serieus niet meer herinneren wat er die avond op mijn bord lag. Wel weet ik nog haarscherp hoe ik uiteindelijk alsnog schrok toen mijn vader opeens achter me stond.
Toen we onder begeleiding in een treintje weer naar buiten liepen, wilde niemand ons vertellen wat we nu eigenlijk gegeten hadden. Frustrerend. Vreemd genoeg had ik ook geen vlekken op mijn kleding, die hadden me anders een beetje verder kunnen helpen.
Het was een hele bijzondere avond, een gezellig uitje, maar geen culinair hoogstandje. Denk ik…
Bezoek de website van MuZIEum voor meer informatie.