Gelderland is dé wandel- en fietsprovincie en staat bekend om haar natuur en gastvrijheid. Maar de vier Gelderse streken hebben nog veel meer te bieden! Aantrekkelijke winkelsteden, attracties, culinaire en culturele hoogstandjes en een modern aanbod aan accommodaties. Voor een dagje weg of korte vakantie in eigen land ben je in de vier Gelderse streken – de Veluwe, regio Arnhem Nijmegen, Rivierenland en de Achterhoek – aan het juiste adres!
Foodies bezocht vier leuke evenementen in de Gelderse streken en dit keer reizen we af naar de Veluwe om te fietsen… en te eten! Vanuit een liefde voor streekproducten, bijzondere locaties en al het moois dat de verschillende streken in Gelderland te bieden hebben, is Tour Culinair ontstaan. Inmiddels heeft de stichting drie succesvolle edities van Tour Culinair georganiseerd en dit jaar organiseerden ze op zondag 28 augustus de vierde editie: Tour Culinair de Veluwe. Foodies was erbij!

De Veluwe

Rust, ruimte, stuifzand, prachtige bossen, wildsporen, uitgestrekte heidevelden, schaapskuddes, bijzondere flora en fauna maar ook culinaire hoogstandjes, sfeervolle dorpen, attracties en wellness. Waar dit alles te vinden is? Op de Veluwe!
De Veluwe is gelegen tussen de Rijn, Randmeren, Gelderse IJssel en de Utrechtse Heuvelrug en is één van de regio’s van de provincie Gelderland. Door haar ligging te midden van diverse wateren beschikt de Veluwe over een grote verscheidenheid aan landschappen, flora en fauna. In het noordwesten van de Veluwe liggen de Randmeren, een belangrijk watersport- en recreatiegebied. Het Centraal Veluws Natuurgebied vormt het groene hart van de Veluwe. De IJsselvallei (Oost-Veluwe) en de Gelderse Vallei (West-Veluwe) zijn de twee grootste plattelandsgebieden van de Veluwe. Het landschap kenmerkt zich door akkerland, weilanden, prachtige boerderijen en dorpen.
Hoge Veluwe
veluwe1

Tour de Culinair

Fietsen en eten, de perfecte combinatie om zowel de prachtige omgeving als lokale specialiteiten van de Veluwe te ontdekken. Tijdens Tour Culinair de Veluwe maken we al fietsend kennis met de mooiste plekjes. We fietsen 45 kilometer door de prachtige paarse heide, de bossen en de natuur en door het stadscentrum van Apeldoorn en pauzeren we bij de meest bijzondere locaties om te genieten van de lekkerste streekproducten.
veluwetourdeculinair-5
veluwetourdeculinair-6
veluwetourdeculinair-8
Het startpunt is Van der Valk Hotel de Cantharel waar we voor vertrek al kennis maken met een typische lokale lekkernij: het Ugchels verleidertje verzorgd door Echte Bakker Frentz uit Ugchelen. Tijdens de 45 km lange fietstocht rusten we uit bij vijf verschillende culinaire stops op bijzondere locaties:

Radio Kootwijk

Het voormalige zendstation Radio Kootwijk is een bijzondere plek met een uniek karakter en ligt diep verscholen op de Veluwe in één van de mooiste en meest uitgestrekte natuurgebieden van Nederland.We maken kennis met Radio Kootwijk op onze eerste stop en genieten van sandwiches van volkorenbrood met gerookte kip, komkommer, Romeinse sla, frisse kerriemayonaise en krokante bacon én sandwiches van maïsbrood met jonge boerenkaas, zongedroogde tomaat, verse basilicum, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. De sandwiches zijn verzorgd door Traiteur Délicat.

veluwetourdeculinair-11
veluwetourdeculinair-13
veluwetourdeculinair-10

Restaurant no. 15

Na een mooie route stoppen we bij Restaurant no.15. Dit restaurant van Hotel Hoog Soeren werkt hoofdzakelijk met duurzame, eerlijke, biologische ingrediënten en ambachtelijke producten. Zo komt het kalfsvlees uit Wekerom, het enige biologische kalfsvlees in Europa wat bekroond is met 3*** beter leven door de dierenbescherming. Het varkensvlees is van het Spaanse landvarken Duroc de Batalle, zeer mals en sappig. Belangrijk is dat fokkers een duurzame visie met respect voor dier en ambacht naleven. Naast een lunch en diner kun je bij Restaurant no. 15 ook genieten van pintxos, luxe tapas naar Baskisch voorbeeld en dit is precies wat er op het menu stond. We genieten van pinxtos met dadelpasta, balsamico en gebruleerde geitenkaas en pinxtos met rillette van kalfsvlees, tapenade van paddestoelen en truffel, rucola en pijnboompitjes. We drinken ons eerste glaasje wijn, een biologische witte wijn van EcoFields uit Wekerom.
veluwetourdeculinair-14
veluwetourdeculinair-15
veluwetourdeculinair-16

Beekpark Apeldoorn

In hartje Apeldoorn, in het Beekpark verzorgt Stichting Tour Culinair onze derde culinaire stop. Aan lange steigerhouten picknick-tafels genieten we van een heerlijke burger van de BBQ bereid door Chef-kok Maurice Stals in samenwerking met Valk Vers, inclusief een Valk biertje. Daarnaast serveert Tommies een smaakvol geel tomatensoepje.
veluwetourdeculinair-21
veluwetourdeculinair-22
veluwetourdeculinair-20
veluwetourdeculinair-7

Omnisport

Eindelijk is de vierde stop in zicht! Omnisport is een unieke locatie die in 2008 is gebouwd. Het combineert sport, business en entertainment in één moderne locatie. Omnisport is de enige accommodatie in Nederland waar Europese en Wereldkampioenschappen baanwielrennen en atletiek mogen worden gehouden. Hier happen we een heerlijke amuse van lichtgerookte eendenborstfilet met een Japanse zeewiersalade en een amuse van gegrilde courgette met een Japanse zeewiersalade weg.
veluwetourdeculinair-18
veluwetourdeculinair-24
veluwetourdeculinair-23

Bierbrouwerij De Vlijt

Het einde is in zicht en het bier roept ons. In Bierbrouwerij De Vlijt wordt dagelijks in de eigen brouwinstallatie het ambachtelijke speciaalbier Veluwse Schavuyt gebrouwen. Het ambachtelijke bier heeft een hoge gisting en wordt niet gefiltreerd en gepasteuriseerd, waardoor de mooie volle smaak van de gebruikte brouwingrediënten in het bier volledig aanwezig blijft. De Bierbrouwerij is gevestigd in de oude Zwitsal fabriek in Apeldoorn. Voldaan proosten we met een glas Veluwse Schavuyt en snoepen we wat van de speciaal ontwikkelde bierkaas, een boerenkaas van rauwe melk gemaakt met Tripel en Amber van de Veluwse Schavuyt.
veluwetourdeculinair-26
veluwetourdeculinair-25
Na een dag van proeven, beleven en ontdekken stappen we af bij De Keizerskroon voor een smakelijke high wine. We zijn voldaan, rozig en onder de indruk van deze fietstocht. Wat een aanrader om de Veluwe en haar producten te leren kennen. Streekproducten vind je uiteraard op het platteland waar ze worden gekweekt en op ambachtelijke wijze geproduceerd, maar ook in de vele horecagelegenheden en op de verschillende smaakevenementen die op de Veluwe worden georganiseerd. We hebben genoten van deze fietstocht en al het lekkers dat de streek ons brengt!
veluwetourdeculinair-28
veluwetourdeculinair-27

Wist jij van deze fietstocht af?

Ook op de hoogte blijven van alle leuke evenementen die er in Gelderland worden georganiseerd? Kijk op de website van de Gelderse streken!