Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
verrot lekker

Een workshop fermenteren met Christian Weij

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Rot is hot. Terwijl de hele wereld daar langzaamaan van doordrongen raakt, weet Christian Weij dat al lang. Al jaren fermenteert hij zo’n beetje alles wat op zijn pad komt.
Onze voorouders ontdekten dat voedsel langer houdbaar werd door het te fermenteren. Toevallige ontdekkingen leidden ertoe dat we uiteindelijk verzot zijn geraakt op gefermenteerd voedsel. Van de eerste kwark, per ongeluk gemaakt van in een kamelenmaag bewaarde melk, tot het exclusieve kopje single origin koffie waar je ’s ochtends mee opstaat; al deze producten komen tot stand door fermentatie.

Goede bacteriën

Kennis over fermentatieprocessen bestond vroeger bij iedereen. We hadden vast allemaal een oma die haar eigen boontjes of zuurkool inmaakte. Ergens tussen de industrialisering van ons voedsel en de ongelofelijke angst voor bacteriën verloren we veel van deze methoden. Het was geen gemeengoed meer om zelf je eten te produceren, laat staan om met zoiets als bacteriën, schimmels en gisten aan de slag te gaan. Eeuwig zonde, vindt Christian Weij, fooddesigner en fermenteer-expert, want goede bacteriën in je lijf hebben, is juist heel gezond.
verrot lekker

Verrot gezond dus

Christian Weij is fooddesigner, schrijver, chef, cateraar en nog veel meer. Met zijn bedrijf Puur-e verzorgt hij workshops, demonstraties, catering en pop-updiners. Vanuit een duurzaam en lokaal perspectief wil hij mensen onderwijzen over voeding. In 2015 verscheen Christian’s eerste boek Verrot lekker en in 2017 verschijnt zijn tweede boek Verrot gezond.
Het hele interview, meer over de workshop én fermenteerrecepten vind je in foodies februari. Bestel ‘m hier!
Tekst en foto’s: Willem van Santen

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!