Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
slijterij droog

Wil je heen: alcoholvrije slijterij DROOG

Advertentie

De zwoele zomeravonden komen er weer aan. Tijd voor festivals, terrasjes en héél véél gezelligheid. Naast heel erg leuk is dat soms ook best een beetje lastig. Want wat nou als je geen alcohol wilt of kan drinken? Om niet drinken leuker en lekkerder te maken, bundelden de merken Seedlip & Butcha Kombucha hun krachten en openden een alcoholvrije slijterij. Wij waren bij de opening van slijterij DROOG en vroegen oprichters Samuel Levie & Ben Branson het hemd van het lijf.

Wanneer je uit eten gaat, hoort een drankje er vaak toch echt wel bij. Sla je deze af dan wordt je vaak voor ongezellig uitgemaakt en de opties zijn vaak ook niet echt om over naar huis te schrijven. Frisdranken zijn vaak veel te zoet bij het eten en een spa’tje rood wordt keer op keer ook saai. Herkenbaar? Wel voor Samuel Levie, chef, culinair columnist en mede-oprichter van kombucha-merk Butcha en Ben Branson, oprichter van Seedlip. Daarom besloten ze – los van elkaar – om een alcoholvrij alternatief op de markt te brengen. Deze zomer bundelen de merken hun krachten en openen ze de alcoholvrije slijterij DROOG. De mannen dagen je uit om een kijkje te nemen in de keuken van alcoholvrije mixologie.

Alcoholvrije slijterij

In de pop-up slijterij vind je alle ingrediënten voor smaakvolle drankjes zonder een druppel alcohol. Slijterij DROOG is dé plek waar fijnproevers kennis kunnen maken met rijke smaken die je eigenlijk alleen bij alcoholhoudende drankjes verwacht. Wanneer je zelf (een tijd) niet drinkt, weet je dat het soms best lastig kan zijn om een lekker en speciaal alcoholvrij drankje te vinden. Samuel Levie: “Je kunt op zo veel plekken echt goed eten en lekkere wijn drinken maar voor alcoholvrije drankjes is er weinig aandacht. Wij willen daar verandering in brengen.”

De pop-up is een langgekoesterde droom om te laten zien wat voor toffe alternatieven er allemaal zijn wanneer je niet wilt drinken. Naast de producten van Seedlip & Butcha Kombucha zelf, zijn er nog veel meer mooie merken en producten te verkrijgen om zowel consumenten als bedrijven te inspireren. “We zien echt een trend: steeds meer mensen willen minder drinken. Maar het moet je wel een beetje makkelijk gemaakt worden. Daarin willen wij helpen en inspireren.”

alcoholvrije slijterij

Butcha Kombucha

Het is dan ook niet verrassend dat Butcha Kombucha is opgericht vanuit een verlangen naar betere alcoholvrije alternatieven. Samuel Levie: “Frisdrank is vaak erg zoet en past maar bij weinig gerechten. Als je niet drinkt, zijn er weinig lekkere alternatieven.” Daarom brouwen de makers van Brandt & Levie (Samuel Levie, Jiri Brandt en Geert van Wersch) en Siewerd Nicolai tegenwoordig hun eigen kombucha. Door hun kennis en ervaring als koks weten de mannen als geen ander hoe je interessante smaakcombinaties maakt. Daardoor hebben de smaken van de drankjes diepgang en misstaan ze zelfs niet bij een chique diner.

Match

De match met Seedlip was voor de makers van Butcha Kombucha al snel gemaakt. Samuel Levie: “Seedlip is wat ons betreft echt een van de pioneers op non-alcoholisch gebied. Ze waren een van de eersten en – nog steeds – beste op de markt. Ze zijn echt een voorbeeld voor ons in de ambitie om alcoholvrije dranken meer toegankelijk te maken.” Samuel vertelt verder: “Kombucha is gebrouwen, Seedlip is gedistilleerd. Bij beide dranken wordt smaak getrokken uit natuurlijke ingrediënten, waarbij niets wordt afgedaan aan smaak. We vonden elkaar in dezelfde missie om door middel van smaken met diepgang te laten zien dat alcoholvrij drinken alles behalve saai hoeft te zijn.”

Seedlip

Voor wie het merk Seedlip nog niet kent: sinds een aantal jaar maken ze ’s werelds eerste gedistilleerde alcoholvrije sterke drank. Je herkent ze aan hun mooie flessen. Zoals al het goeds betaamd is niet alleen het uiterlijk bijzonder, de inhoud is dat ook. De spirits van Seedlip worden gemaakt met pure ingrediënten uit de natuur. Oprichter Ben Branson had altijd al een passie voor eetbare planten en de natuur, maar het werd pas serieus toen hij met vrienden uit eten ging. Terwijl al zijn vrienden genoten van goede wijn en lekkere cocktails, voelde Ben zich eenzaam door zijn keuze voor een mocktail. Zijn drankje smaakte zo mierzoet dat hij het gevoel kreeg er niet echt bij te horen met zijn ‘kinderachtige’ drankje. Dit moest toch anders kunnen?

Met een kleine koperen ketel en kruiden uit eigen tuin begon hij te experimenteren. Zo werd de basis voor Seedlip gelegd. Inmiddels wordt zijn drank in bijna 50 landen verkocht, wordt hij uitgenodigd bij de Queen herself en shaket hij cocktails voor Kate Moss. Op de vraag of hij mee wilde werken aan de eerste alcoholvrije slijterij van Nederland antwoordde hij volmondig ja. Samen met een jong en lokaal bedrijf de non-alcoholische markt op de kaart zetten? Yes please! De combinatie van de twee dranken blijkt daarbij een schot in de roos. Speciaal voor deze pop-up hebben de mannen van Butcha een limited edition ‘tonic inspired’ kombucha gebrouwen, die perfect past bij Seedlip Grove.

seedlip botanicals alcoholvrije slijterij

Nieuwsgierig naar de alcoholvrije slijterij?

Benieuwd naar deze lekkere mocktail? Breng dan zelf een bezoekje aan de eerste alcoholvrije slijterij van Amsterdam! Alcoholvrije Slijterij DROOG is geopend van vrijdag 20 t/m zondag 29 mei, waaronder Hemelvaartsdag, aan het Hugo de Grootplein 7 in Amsterdam. Je vindt er een rijk assortiment aan alcoholvrije producten en er worden on the spot alcoholvrije kombucha cocktails to go gemaakt. Je zult snel zien: niet drinken is alles behalve smaakloos en saai. Ben je helemaal geïnspireerd en wil je de pop-up producten uit het assortiment kopen? Neem een kijkje op nixennix.com: de (online) alcoholvrije slijterij die de mannen hielp om het assortiment samen te stellen.

slijterij droog

Lees ook: dit zijn de beste mocktails

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!