Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Culinair fietsen in Oostenrijk

Een culinaire tour aan de Neusiedler See in Oostenrijk

In samenwerking met austria.info
Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Foto: thecreatingclick.com

Oostenrijk heeft op culinair gebied veel te bieden, ook al verwacht je dat niet meteen. Tijd om iets in te zoomen en te ontdekken wat er op culinair gebied te vinden is aan de Neusiedler See. Zo kun je bijvoorbeeld een culinaire tocht maken aan het steppemeer Neusiedler See in de vlakke deelstaat Burgenland.

Culinaire tour in deelstaat Burgenland: vlak en zonnig

Oostenrijk bestaat voor een groot deel uit prachtige bergen met adembenemende vergezichten, maar er zijn ook vlakkere regio’s in het oosten van het land met prachtige natuurlandschappen. Daarnaast heeft Oostenrijk op culinair gebied ook ontzettend veel te bieden. Van de lekkerste lokale gerechten tot aan bijvoorbeeld de mooiste sterrenrestaurants. Tijd om je mee te nemen naar de vlakke Neusiedler See Radweg in Oostenrijk, waar elke foodie zich tegoed kan doen aan heerlijke lokale gerechten.

Wil je ook iedere week de leukste hotspots & tips voor restaurants ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Proeven, kijken en onthaasten

Wij gaan voor de wijnbouwers, wijnlokalen, rustplaatsen en herbergen met regionale lekkernijen. Maar onderweg geniet je net zo goed van de rietgordels, de historische dorpjes in het Burgenland en alle activiteit op het water. Zo kijk je je ogen uit terwijl je culinair aan je trekken komt met alle mogelijkheden. De vlakke Neusiedler See Radweg is 125 kilometer onthaasten terwijl je culinair verwend wordt. Fietsen is een optie, maar je kunt ook met een van de veerboten een stuk afsnijden.

De Pannonische keuken

Als je onderweg op zoek gaat naar een lekker restaurant, kom je zonder twijfel het woord ‘Pannonisch’ tegen als je een menukaart bekijkt. Waar het woord vandaan komt? Je zit hier midden in de westerse uitloper van de zonnige ‘Pannonische laagvlakte’. Behalve dat je hier in je vakantie dus lekker de zon kunt opzoeken, heeft dit invloed op de lokale keuken. Zo grazen er in dit gebied stepperunderen, mangalitza-varkens en ganzen en groeien paprika’s, tomaten en chilipepers. De paprika’s vind je bijvoorbeeld terug in de bekende paprika-koolsoep ‘Burgenländische Krautsuppe’ en de ‘Pannonische Fischsuppe’, een gerecht met paprika en snoekbaars of meerval uit de Neusiedler See.

Vissoep met paprika in Oostenrijk

Foto: Hans de Kort

Lekkere adresjes

Burgenland – Oggau: Gutsgasthaus Zum Herztröpferl
Van ‘Backhendl im Körberl’ (braadhaantje in een mandje) tot en met verse vis uit de nabijgelegen Neusiedler See – gastvrouw Maria Siess serveert overheerlijke gerechten uit de Pannonische keuken.

Burgenland – Podersdorf am See: Gasthaus zur Dankbarkeit
Gasthaus zur Dankbarkeit dat sinds 1924 door de familie wordt gerund, koestert de Pannonische keuken, werkt samen met regionale producenten en staat bekend om zijn traditionele gerechten zoals vlees van het grijze stepperund, specialiteiten van het Mangalitza varken, wilde eend, wilde gans en snoekbaars uit de Neusiedler See.

Burgenland – Illmitz: Weinlaubenhof Kracher
Weinlaubenhof Kracher ligt in Illmitz in de ‘Seewinkel’ en wordt met veel passie en toewijding door Gerhard Kracher en zijn vrouw Yvonne gerund. Wijnmakerij Kracher is vooral bekend om zijn zoete wijnen zoals Beerenauslese en Trockenbeerenauslese.

Culinair fietsen in Oostenrijk

Foto: Hans de Kort

De culinaire route aan de Neusiedler See

de Neusiedler See is UNESCO-wereldcultuurerfgoed. De route ligt aan het beroemde steppenmeer met talrijke Heurigen, wijnboeren en restaurant met lokale lekkernijen en je gaat van start waar je maar wilt. De 125 km lange fietsroute verloopt vlak en is daarom geschikt voor iedereen: voor gezinnen, recreatieve fietsers en genietende foodies zoals wij.

Wil je de lekkerste culinaire tips (en recepten) van Oostenrijk? Lees dan het boek van onze columniste Laura de Grave: Natuurlijk Oostenrijk!

Natuurlijk Oostenrijk

€ 30,00
Cover Natuurlijk Oostenrijk

Meer ontdekken over culinaire hotspots in Oostenrijk? Van handige tips tot leuke verhalen, kijk op austria.info.

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!