Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Culinair langs de Ierse kust

Culinair langs de Ierse kust

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Een pas op de plaats voor de pie, stew en mashed potato. Tapas, kaas en oesters zijn het nieuwe traditioneel in Ierland. Stuk voor stuk producten van eigen bodem. En uit eigen zee, want de culinaire oorsprong ligt in veel gevallen aan de kust. Onze redacteur Milou bracht een bezoek aan de celtic cuisine.
Struin over de beklinkerde straten van Dublin en het kan je niet ontgaan. Achter kleurrijke gevels met Keltische letters schuilen niet alleen eindeloos veel pubs maar ook speciaalzaken met de lekkerste lokale producten. Hoe eet je jezelf een weg door deze stad van 1,2 miljoen mensen? Française Ketty Quigley woont hier al twaalf jaar en wijst je graag de weg. Ze is stellig: culinair Dublin doet niet onder voor Parijs.

Zee in de stad

Dublin ligt direct aan zee en dat proef je. Oesterkeet Klaw zit verstopt tussen de pubs van het beroemde Temple Bar District, het uitgaanscentrum van Dublin. Wie tussen de pinten door zin heeft in een oester kan hier terecht. Niet om uitgebreid te tafelen, daarvoor is in het lange smalle pand met slechts twee statafels geen ruimte. Hier kom je voor een oester on the go.
Deze oesters komen uit de baai van Galway, aan de westkust,” vertelt eigenaar Niall Sabongi. De Galway-oesters zijn zacht en romig. Totaal anders dan de extreem zoute oesters van de zuidkust, die hij ook serveert. Zelf kan Niall de pure oestersmaak wel waarderen. “Slik een oester nooit in een keer door, proef!”, zegt hij streng als hij met zijn dienblad vol oesters op ijs de klanten langsgaat.
Lees het complete verhaal + leuke adressen & lekkere bestemmingen in de foodies van januari – bestel ‘m hier!
En zet thuis ook eens oesters op tafel! Zoals deze met sherrygranita met -ja echt- poedersuiker.
Tekst en foto’s: Milou Dekkers

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!