Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Culinair reizen: Noord-Ierland

Culinair reizen: Noord-Ierland

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Belfast is hip. In alle opzichten, maar zeker op culinair gebied. De culinaire vibe is voelbaar. Op de St. Georges Market, vlakbij het centrale treinstation van Belfast, staan lokale producenten met hun producten. Je koopt er prachtige verse vis en schelpdieren. Heerlijk brood, groente en fruit, maar ook vlees, koffie, thee etc. De Noord-Ieren zijn in toenemende mate trots op wat hun land voortbrengt. En niet onterecht. Foodies ging op zoek naar de hotspots.
Tekst: Joachim Hilhorst
De restaurantscene bloeit dankzij een nieuwe generatie frisse chefs die zich laten inspireren door de geweldige producten die het Noord-Ierse land oplevert. En ook in hoofdstad Belfast wordt geoogst: urban farming is tot de stad doorgedrongen. Op het dak van Hotel Europa (“het meest gebombardeerde hotel van Europa”) heeft de chef van het hotel een tuintje aangelegd waar hij kruiden en groentes verbouwt.
Belfast is tegenwoordig een levendige en gezellige stad, met een uitgesproken straatcultuur. Er zijn hippe koffietentjes, inclusief bebaarde barista, slow coffee en een fixie tegen de muur. Ook zijn er de laatste jaren steeds meer kleinschalige start-ups. Net als in Nederland wordt er volop bier gebrouwen. Niet alleen in Belfast, ook in de rest van Noord-Ierland worden op kleinschalige wijze authentieke producten gemaakt. En een van de leukste nieuwe bedrijven is Shortcross Gin. Een jong Noord-Iers echtpaar besloot ambachtelijk te gaan produceren: een exclusieve, zelfgestookte gin is het resultaat. En zo zijn er meer bijzondere culinaire producten. Noord-Ierland is hip. Hieronder de leukste adressen.
ierland3

Hotspots

Deanes Meat Locker
Voor vis ga je naar Mourne Seafood, voor vlees naar Deanes Meat Locker. Het concept is simpel; kies welke steak je wil (sirloin, rump, etc.) en met welke saus. Het vlees wordt geleverd door het NoordIerse Hannan Meats. Peter Hannan bouwde een klimaatkamer van zoutblokken uit de Himalaya voor zijn dry-aged beef.
OX
Twee vrienden die hun sporen hadden verdiend in de Ierse en Franse tophoreca, openden een paar jaar geleden restaurant Ox. Een restaurant met uitzicht op de rivier Lagan. Op het menu stond onder andere een perfecte eidooier met ham en hoorn des overvloeds (eetbare paddenstoel), gevolgd door een prachtig stuk kabeljauw, geserveerd met curry en hazelnoot. Ook aan te raden vanwege de wijn-spijscombinaties.
James Street South
Dit restaurant van chef Niall McKenna stond aan de basis van de gastronomische revival in Belfast. In James Street South veel Noord-Ierse producten en een ambachtelijke keuken. Naast dit restaurant zit het meer laagdrempelige The Bar + Grill uit dezelfde stal.
Mourne Seafood
Zeebioloog Bob McCoubrey opende in 2005 in Dundrum een oesterbar, alleen voor de zomer. Nu heeft hij verschillende restaurants in Noord-Ierland, waaronder in Belfast. De formule is simpel: alleen lokaal gekochte, superverse vis. Verwacht geen culinair vuurwerk, Mourne Seafood houdt het simpel: de vissen en schelpen zijn de sterren van de avond. Ik at er de lekkerste oesters ooit.
ierland2
Ditty’s Bakery
In het kleine dorpje Castledawson, op een half uur rijden van Belfast, ligt de bakkerij van Robert Ditty. In 2011 werd de bakker uitgeroepen tot de beste bakker van het Verenigd Koninkrijk.
Abernethy Butter
“We gebruiken alleen de allerbeste room uit de regio. We behandelen de room met zorg en liefde van begin tot eind; dat zorgt voor een onovertroffen eindproduct,” aldus Will. De boter van Allison en Will Abernethy is vooral lokaal te koop en wordt veel gebruikt in toprestaurants – The Fat Duck van Heston Blumenthal is een van de klanten van Allison en Will.
Broighter Gold
De goudgele olie van de Kanes heeft diverse prijzen gewonnen en is bijvoorbeeld te koop bij het prestigieuze La Grande Epicerie de Paris.
ierland1

Adressen

James Street South
21 James Street South
Belfast
jamesstreetsouth.co.uk

Deanes Meat Locker

28-40 Howard Street
Belfast
michaeldeane.co.uk/meat-locker
OX
1 Oxford Street
Belfast
oxbelfast.com
Mourne Seafood
34-36 Bank Street
Belfast
mourneseafood.com
Ditty’s Home Bakery
44 Main Street
Castledawson, County Londonderry
dittysbakery.com
Abernethy Butter
66 Ballynahinch Road
Dromore, County Down
abernethybuttercompany.com
Broighter Gold Rapeseed Oil
80 Broighter Road
Limavady, County Londonderry
broightergold.co.uk
Shortcross Gin
Rademon Estate Distillery
Downpatrick, County Down
shortcrossgin.com

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!