Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Memphis BBQ

Een culinaire roadtrip naar Memphis

In samenwerking met Little America
Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Een culinaire reis door de VS, waarbij je de meest spraakmakende steden bezoekt, typisch Amerikaanse gerechten proeft, luistert naar country, jazz en blues en geniet van de natuur. Klinkt toch als muziek in de oren? Samen met Little America nemen we je mee langs de meest toffe plekken, met als tweede in de rij: Memphis. Reis je mee?

Op reis door de VS

Denk je aan de Verenigde Staten, dan denk je misschien al gauw aan fastfoodketens, barbecue en burgers. Maar de VS heeft zoveel meer te bieden. De komende weken nemen we je mee op culinaire roadtrip door het zuidoosten van dit enorme land. We zijn onze roadtrip begonnen in New Orleans en reisden via Vicksburg en Clarksdale naar onze volgende bestemming: Memphis.

Iedere week de lekkerste tips & recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Culinaire roadtrip naar Memphis

Na New Orleans vervolgen we onze culinaire roadtrip in Memphis. Deze stad, gelegen in Tennessee, is een van de meest levendige steden van de VS. Niet alleen vanwege Elvis Presley-fans, maar ook vanwege tal van muzikale bezienswaardigheden en musea. Wij nemen je mee langs de plekken die je gezien móét hebben en vertellen je over typisch Memphis-food, zoals de welbekende barbecue.

Barbecue

En die barbecue, die vind je op elke hoek van de straat, en is dan ook wel dé keuken van Memphis te noemen. De favoriete plek van de locals? Dat is met stip op één Central BBQ, met meerdere locaties in de stad. Spareribs, pulled pork sandwiches of BBQ nachos, je vindt er voor elke bbq-liefhebber wat wils.

Memphis BBQ

Nog meer Memphis food

Wat je verder nog móét proeven als je in Memphis bent? Zeker ook fried chicken, nacho’s, pizza en spaghetti. En vergeet niet om een donut bij Gibson’s Donuts te proberen. Niet voor niets claimen zij al sinds 1957 de beste donuts in Amerika te hebben.

Pompoendonuts met toffee

Muzikaal Memphis

De meest bezochte bezienswaardigheid in Tennessee? Dat is ongetwijfeld Beale Street. Deze kilometerslange straat wordt gezien als hét muzikale middelpunt van de stad. Breng een bezoekje aan het Memphis Rock ‘n’ Soul Museum, een must voor muziekliefhebbers. Overdag geniet je van muziek van vele straatartiesten, en ’s avonds kun je de dag afsluiten met een drankje en een heerlijke barbecue uit de regio. Ben je een echte Elvis-fan? Ga dan zeker langs bij Sun Studio, waar hij verschillende van zijn hitsingles opnam. Of ga kijken bij de enorme Graceland Mansion, waar Elvis jaren van zijn leven heeft doorgebracht.

Memphis en haar historie

Muziek is een van de kenmerken van de stad, maar daarnaast kent de stad ook een rijke historie. Bezoek het National Civil Rights Museum om te ervaren hoe het leven in de VS was in de roerige tijden van de jaren vijftig en zestig. De tentoonstellingen geven een goed beeld van de belangrijkste momenten van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Ook indrukwekkend: een bezoek aan het Lorraine Motel, de plek waar de moord op Martin Luther King plaatsvond.

Wat ongetwijfeld ook indruk maakt: het Slave Haven Underground Railroad Museum. Het gebouw maakte ooit deel uit van de Underground Railroad, een netwerk van geheime routes en veilige huizen dat gebruikt werd om tot slaaf gemaakte mensen te laten ontsnappen naar de vrije staten en Canada. Onlosmakelijk verbonden met de historie van Memphis is ook de katoenindustrie. Wist je bijvoorbeeld dat de kreten die werden gezongen op de katoenvelden, de basis werden van de blues zoals we die nu kennen? In het Cotton Museum leer je alles over de invloed van katoen op de cultuur en economie van het zuiden van het land.

Eendjes kijken

Ten slotte hebben we nog een laatste tip voor een bezoekje Memphis. Grappig om te aanschouwen: het Peabody Hotel, aan de Union Street in het centrum van de stad, is de thuisbasis van een groep beroemde eenden. Dagelijks wandelen ze naar de fontein in de lobby. Zorg dat je op tijd bent om er iets van mee te krijgen. De eenden zijn immers echte publiekstrekkers en soms staan er rijen dik aan toeschouwers.

Meer over deze culi-roadtrip door de VS?

Begint het bij jou ook te kriebelen en krijg je zin om zelf richting de VS te gaan? Ga naar Little America voor meer informatie over een bezoek aan Memphis. En wil je meer weten over de volledige culinaire reis door het zuiden van de VS? Bekijk hier dan de volledige Deep South route.

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!