Terug van weggeweest

Na de groente pop-up aan de Oranjesingel en een flinke verbouwing van een aantal maanden aan het Gebroeders van Limburgplein is De Nieuwe Winkel dan eindelijk heropend. Geen roze of rood meer, maar het restaurant straalt een warme volwassen allure uit met de bakstenen authentieke muur, het strakke meubilair, zwarte accenten en een vlinder gegoten gietvloer. Het toilet siert in diepgroene tegels en de keuken lijkt het podium van de zaak. Op het podium wordt hard gewerkt, gekookt, opgediend, af en toe gepraat, maar vooral heel gedisciplineerd samengewerkt. Het spel wordt aanschouwt door ons, de gasten. Alsof je aan tafel zit bij de chef in de keuken. Elke tafeltje voelt wel een beetje als the chef’s table. Voor de gast zonder horeca-ervaring is het soms gek opkijken als de koks ‘seven’ of ‘five’ naroepen, maar ik voel me helemaal thuis.

de nieuwe winkel

Het gouden ei

Is er dan nog iets herkenbaars van de Hertogstraat meegegaan? Ja natuurlijk, het gouden ei! De signature dish van chef Emile van der Staak is meegegaan naar de nieuwe locatie. Deze verrassing moet je zeker een keer bestellen à la carte. De vaste gast kan gerust zijn hart ophalen.

Drinks

Van hoog opgeschonken Baskische cider tot aan natuurlijke champagne als aperitief. De sommeliers bij De Nieuwe Winkel zijn hartelijk, gastvrij en heel erg bevlogen. Zodra je vragen stelt nemen ze je mee in de achtergrond van de dranken alsof je al jaren bevriend bent. Ik was in het bijzonder gecharmeerd van de Baskische cider die ook traditioneel werd opgeschonken, hoog, hoger, hoogst! De bijzondere sappen zijn ook terug van weggeweest. Zo maakt De Nieuwe Winkel zelfgemaakt zwarte perensap, waarbij de peren meerdere dagen op 60ºC zijn gegaard. Als afsluiter neem je natuurlijk een Burundi opgeschonken in een Kalita van Blommers Coffee. Ja, de wijnspijscombinaties zijn hier behoorlijk on fire!

natuurlijke champagne

kombucha

koffie blommers

Het Begin

Tot en met augustus kun je bij De Nieuwe Winkel terecht voor een zesgangendiner voor 110 euro. Er is één menu, zes gerechten. Een geheel verzorgde avond met aperitief, bijpassende dranken en koffie/thee. Een absolute aanrader voor elke foodie; het diner is fantastisch. Van eidooier van eend met berenklauwcrème en asperges tot aan zelfgemaakte miso met aubergine of wat dacht je van een kaastaartje tussendoor? Een avondje bij De Nieuwe Winkel is zowel kalm als opwindend tegelijk!

Mis je een kiekje van opgemaakte bordjes en watertandende gerechten? Ach, daar heb je helemaal geen tijd voor om een foto van te maken. Ruiken, bekijken, proeven en genieten! Bovendien mag je die lekker zelf gaan ontdekken, ik laat het menu nog even een verrassing. Ja, ga nou maar naar De Nieuwe Winkel 😉

de nieuwe winkel

keuken