Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Eten en drinken Bali

4x eten en drinken op Bali – #1 Ceremonie

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Een reis naar Indonesië heeft mij een andere wereld doen ontdekken. Een wereld met een andere cultuur dan ik gewend ben, een omgeving vol nieuwe geuren en kleuren. In vier korte verhaaltjes vertel ik jullie over mijn bijzondere ervaringen op Bali.

Ceremonie

Meteen op de eerste dag van ons verblijf mochten we te gast zijn bij een traditionele ceremonie. Yon en Dini, twee personeelsleden van Kundalini Beach Houses (waar wij verbleven), wijdden hun nieuwe huis in met veel muziek, offers en eten. De aanwezigheid van veel familieleden, een plaatselijk orkest en een priester maakte van de ceremonie een groot feest. Iedereen droeg een traditionele sarong (een kleed dat je om je heen wikkelt als rok of jurk) die zo fijn zit dat ik hem de rest van de vakantie elke dag heb gedragen.
Eten en drinken BaliDe kleurrijke offertafel. De offers bestaan uit bloemetjes, voedsel en wierook.
We namen plaats op een paar stoeltjes met de offertafel als uitzicht. Met een kopje koffie en wat spekkoek namen we de ceremonie in ons op, luisterend naar de klank van Indonesische muziekinstrumenten. Terwijl een aantal vrouwen klaar ging staan om het offertje boven hun hoofd te laten besprenkelen met water werd achter de schermen de maaltijd klaargemaakt.
Eten en drinken BaliIn de offerbakjes liggen onder andere uit bamboe gesneden poppetjes die besprenkelt worden met water.

Feestmaaltijd

Het eten stond klaar en we mochten gaan proeven! “Spicy spicy!”, waarschuwden de mannen ons met een brede lach. We vulden ons rieten bordje met vlees, groenten en rijst en gingen er eens even goed voor zitten. Dit krijg je ten slotte niet in een Nederlands restaurant voorgeschoteld. Op mijn bord lag varkensvlees, een HEEL pittig mengsel van groenten, een stukje geroosterde varkenshuid en natuurlijk rijst. Of het lekker was? Nouja, ik noem het nieuwe smaken waar ik nog aan moest wennen. Spicy spicy!
Eten en drinken BaliSpicy spicy

Eten en drinken BaliAchter de schermen waar het varkensvlees werd klaargemaakt voor de barbecue.

#1 Ceremonie
#2 Luwak koffie
#3 Van de markt
#4 Rijstbouw
Foto’s: Jaline Schoonhoven

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!