Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Bali van de markt

4x eten en drinken op Bali – #3 Van de markt

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Een reis naar Indonesië heeft mij een andere wereld doen ontdekken. Een wereld met een andere cultuur dan ik gewend ben, een omgeving vol nieuwe geuren en kleuren. In vier korte verhaaltjes vertel ik jullie over mijn bijzondere ervaringen op Bali.

Van de markt in Bedugul

Tussen de rijen van gekleurde kraampjes liggen de grootste schatten. Wat voor de lokale bevolking een dagelijkse gewoonte is, is voor ons een belevenis waarbij we onze ogen uit kijken. We zijn op de Candi Kuning fruitmarkt in Bedugul. Manden met tropische vruchten, groenten, kruiden, specerijen en snacks zie je hier, maar dat is nog niet alles. Stapels stoffen, sarongs, armbandjes, uit hout gesneden voorwerpen, exotische bloemen en souvenirs worden luidruchtig aangeprezen. Deze markt wordt namelijk veel bezocht door toeristen die de nabijgelegen Beratan Tempel aan het meer bezoeken.
Bali van de marktTropische vruchten en kleuren op de Candi Kuning markt in Bedugul.

Bali van de marktKruiden, specerijen, snacks en souvenirs.

Bali van de marktKiezen maar!

Bali van de marktKleine banaantjes

Banaantjes

Even een leuk weetje, enig idee hoe een banaan (pisang) groeit in Indonesië? Zie de foto hieronder! De banaantjes zijn kleiner en dikker dan die in Europa. Onder de tros bananen hangt een enorme paarse bloem die eetbaar is. De bloem wordt meestal van de plant verwijderd, zodat de plant meer voedingsstoffen over heeft voor de bananen. Net als bij courgetteplanten!
Bali van de marktBananenplant

Bali van de marktDe grootste bananenliefhebber aller tijden!

Favoriete Balinese gerechten

Op Bali zijn traditionele markten de beste plekken om inkopen voor de maaltijd te doen. Het is goedkoop en er is veel keuze, heel veel keuze. Let wel goed op dat je de juiste producten er tussenuit zoekt, want door de warmte blijft niet alles lang vers. Als je de beste producten meeneemt, eet je gegarandeerd een heerlijk gerecht. Zoals gado gado! De kokkinnen Iluh en Ketut van Kundalini Beach Houses hebben dit meerdere malen heerlijk voor ons bereid! Gado gado is een mix van groenten zoals sperziebonen, komkommer en taugé met een gekookt ei en lekker veel pindasaus, gepresenteerd op bananenblad (uit eigen tuin, leuk!). Geserveerd met witte rijst en kroepoek was dit mijn favoriete gerecht op Bali. Een andere specialiteit van Iluh en Ketut is kippensoep, soto ayam. In een diep bord lag een prachtige soep met glasnoedels, taugé, bosui, gebakken uitjes, kip en een gekookt ei. De mooie bloemetjes waarmee de borden altijd worden versierd en de schalen fruit maken het paradijselijke gevoel af. Dit was mijn favoriet nummer twee!
Bali van de marktGado gado

Bali van de marktSoto ayam

Van de markt in Seririt

Alle ingrediënten haalden Iluh en Ketut vers van de markt in het dorp Seririt. Ook hier vind je prachtig gevulde manden met alle kleuren. Bonen, noten, peulvruchten en allerlei soorten rijst. Op een dag namen wij zwarte rijst en palmsuiker mee. Daar werd later met kokosmelk een zoete pap van gemaakt: black rice pudding! Dat ga ik ook eens zelf maken, maar dan met iets minder suiker. Op Bali kan het niet zoet genoeg. Wat je ook vaak op de markt vindt? Vis! Gedroogd, gerookt of net uit het water, de Indonesische markt is niks zonder vis.
Bali van de marktDe lokale markt in Seririt.

Bali van de marktGedroogde visjes en sjalotjes op de markt.

Bali van de marktRijst

Bali van de marktEen toetje als afsluiter. Black rice pudding!

#1 Ceremonie
#2 Luwak koffie
#3 Van de markt
#4 Rijstbouw
Foto’s: Jaline Schoonhoven

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!