Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor EXPOSITIE // Eten in oorlogstijd – Nationaal Monument Kamp Vught

EXPOSITIE // Eten in oorlogstijd – Nationaal Monument Kamp Vught

Advertentie

Hoe slecht was het gesteld met het eten in oorlogstijd? De tentoonstelling ‘Eten in oorlogstijd’ in Kamp Vught geeft een verrassende kijk op de bezettingsperiode en haakt in op de voedingstrends tijdens de bezetting. Te zien en te beleven vanaf 1 juli!

Een gerecht voor elk bezettingsjaar

Vijf bekende koks koken ieder met ingrediënten die tussen 1940 en 1945 ophanden waren. Edwin Florès, Julius Jaspers, Bobby Rust, Angélique Schmeinck en Pierre Wind maken gerechten met onder andere bloembollen en bonen. Daarbij vertellen ze over de voedingswaarden en smaak en leggen ze verbanden met kooktrends van nu.

Gezonder?

Tijdens de expositie kom je opmerkelijke dingen te weten. Zo viel in 1940 de import weg en moest Nederland zelfvoorzienend worden. Hierdoor veranderde het voedingspatroon ingrijpend: minder vet en vlees en meer groenten, granen, aardappelen en peulvruchten. Het dagelijkse menu werd (tot aan de Hongerwinter van 1944-1945 in de westelijke steden) zelfs gezonder dan het was vóór 1940.

De expositie is te zien van 1 juli 2017 t/m 7 januari 2018 in Nationaal Monument Kamp Vught.

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!