Meestal moet je er snel bij zijn, een pop-up restaurant is weer verdwenen voor je het weet. Radio Royaal op Strijp-S in Eindhoven bleef: je kunt er dagelijks terecht voor een vernieuwend diner in een vintage interieur.
Pop-up resto’s: ze schieten als paddenstoelen uit de grond en verdwijnen meestal na een tijdje net zo snel weer. Restaurant Radio Royaal op Strijp-S in Eindhoven bleef. Na een vliegende start van tien dagen tijdens de Dutch Design Week in 2012 zochten initiatiefnemers Niels Wouters, Frederic van de Laar en Marco Birsak partners waarmee ze hun concept verder uit konden bouwen. Dat werden vriend Bart Gardenier en zus Stella Birsak. Bart: “Radio Royaal was na die eerste tien dagen te leuk om mee te stoppen. Toen zijn we met de woonstichting die het pand in beheer heeft om tafel gegaan om te kijken wat er mogelijk was.”
royaal
Machinekamer
De stijl van Niels en Marko is herkenbaar; je vindt hun restaurants in grote, industriële ruimtes die met een vintage interieur, gekleurde eetstoelen van Ahrend en met witlinnen gedekte tafels een creatieve uitstraling hebben. Zo ook Radio Royaal in de machinekamer op Strijp-S, het voormalige fabrieksterrein van Philips. Bart: “Natuurlijk komen er creatieven langs, maar ook ouderen en gezinnen met kinderen komen bij ons een hapje eten. Je kunt hier tijdens of na het eten badmintonnen, boksen en rondlopen tussen de machines. Dat vinden kinderen leuk. Je ziet gasten voorzichtig kijken naar de rackets, niemand durft te beginnen. Dan geven we meestal zelf een voorzetje.”
Stella: “Er staan hier fietsen tegen de wand en wij lopen rond in ons kloffie, maar het eten is wel op niveau. Ik zeg het er even bij omdat sommige gasten onze stijl soms niet begrijpen. 99 procent vindt het gaaf hoor, maar af en toe moet je iemand toch uitleggen waarom je verfijnde gerechten serveert in een tweedehands omgeving. Gelukkig is na het eten iedereen tevreden.”
radioroyaal 14
Frans-Duits
Een driegangenmenu eet je bij Radio Royaal voor 32 euro, gerechten los bestellen kan ook. Het eten is er kwalitatief en eenvoudig, met duidelijke smaken en een Frans-Duitse inslag. Zo is de flammkuchen al tijden een hardloper op de kaart en kun je het diner afsluiten met een Rüdesheimer kaffee. De kip van het spit met knoflook-citroenmayonaise is een succesnummer en zo zijn er meer gerechten die een seizoen lang meedraaien. Iedere week staat er iets nieuws op de kaart.
Lars: “Zo is het menu het hele jaar in beweging. Dat biedt ons de kans om met producten te werken die in het seizoen op hun best smaken. Zo neem je aardperen voor deze aardperensoep met roquefort en kastanjes misschien niet snel mee van de markt, maar je maakt er een heerlijk volle en winterse soep van. De seizoensproducten houden ons scherp, ik moet er niet meer aan denken om een halfjaar met dezelfde kaart te moeten werken.”
royaal3
royaal2
Reserveren
Ben je van plan om eens langs te gaan bij Radio Royaal, reserveer dan van tevoren je tafel. Lars: “Het voordeel van deze ruimte is dat we veel mensen kwijt kunnen. Grote groepen kunnen hier makkelijk terecht. We pakken er zo wat extra stoelen bij en breiden het restaurant zo ver uit als we willen. Dat gebeurde in het begin regelmatig. Gasten kwamen op de bonnefooi en gingen er vanuit dat er altijd wel plek zou zijn omdat de ruimte zo groot is. Voor mij was dat een uitdaging, als kok moet je natuurlijk wel rekening kunnen houden met je inkopen. Reserveren is daarom wel zo handig.”
Tekst: Janneke Duister Foto’s: Willem van Santen