Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Hotspots in Oostenrijk

Hotspots in Oostenrijk: verfijnd & culinair

In samenwerking met austria.info
Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Overal in de Alpen- en Donauregio, van het Burgenland tot Vorarlberg, zijn vindingrijke mensen aan het werk met een gemeenschappelijke visie: lekkere en duurzame levensmiddelen uit de regio bewerken, zodat je optimaal van je vakantie in Oostenrijk kunt genieten.

Hotspots in Oostenrijk

Oostenrijk dankt zijn culinaire identiteit onder andere aan zijn geografische ligging in het Donau- en Alpengebied in het hart van Europa. Daarnaast ook aan de invloeden van alle verschillende culturen. De laatste jaren worden lokale duurzame ingrediënten steeds belangrijker. Kwaliteitsproducten met een verhaal, gebruikt in authentieke bereidingen in combinatie met nieuwe moderne invloeden. Dat is dan ook de rode draad bij dit lijstje met hotspots in Oostenrijk.

Wil je ook iedere week de leukste hotspots & tips voor restaurants ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Slowfood op de kaart

Het zonnige Kärnten, of Karinthië, is dé slowfood-deelstaat van Oostenrijk. Hier ben je aan het juiste adres voor seizoensgebonden, traditioneel bereide producten. Laat je verrassen door wat je tegenkomt en houd je ogen open. Bij de zussen Ingeborg en Gudrun Daberer van Gasthof Grünwald, zul je bijvoorbeeld moeite hebben om te stoppen met eten van de authentieke Kärtner Kasnudeln. Als iemand je de ambacht van het krendeln (de pasteitjes dichtvouwen) kan leren, dan zijn zij het.

Je vindt Gasthof Grünwald in de deelstaat Kärnten aan St. Daniel 17 in Dellach.

Hotspots in Oostenrijk: Gasthof Grünwald

Foto: Kärnten Werbung / Florentina Klampferer

Blün in Wenen

In Wenen gebruiken diverse restaurants, waaronder Labstelle, mooie producten van vier jonge boeren met een visie. “Wij zijn alle vier vaders en willen onze vaardigheden gebruiken om de wereld een betere plek te maken voor onze kinderen en kleinkinderen. We vroegen ons af hoe we dit in ons vakgebied konden toepassen en toen kregen we het briljante idee: de traditionele techniek van de circulaire economie te gebruiken en hiermee op een duurzame manier vis te kweken en groenten te telen in Wenen.” Waar de naam Blün vandaan komt? Gregor Hoffmann en zijn vrienden Michael Berlin, Bernhard Zehetbauer en Stefan Bauer leggen het je graag uit: “Het is een samentrekking van blauw en groen, van vis met groenten.” Voor de oprichters van de Weense start-up Blün zijn dat ook de kleuren van duurzaamheid.

Je vindt producten van de Weense start-up Blün onder meer in de Blün boerderijwinkel aan de Schafflerhofstraße 156 in Wenen.

Blün in Wenen

Foto: AMA GENUSS REGION / Österreich Werbung

Pronken met bonen

Bonen behandelen als prinsesjes, dat kun je wel overlaten aan Michaela Summer van Bäcksteffl Bauernspezereien & Käferbohnen Kabinett: “De zomerse warmte in de Südoststeiermark zorgt in deze regio voor ideale omstandigheden voor het telen van pronkbonen met hun prachtig rode bloemen”, vertelt Summer. Niet voor niets dus dat ze voor het kweken van deze boon gekozen heeft voor de deelstaat Steiermark, het groene hart van Oostenrijk. De ‘Bonela’ – de typische variant van de Steiermarkse pronkboon – is gevoelig voor hitte en moet met de hand gesorteerd worden. Een echte prinses op de erwt dus. Ze groeien samen met maisplanten in het veld. Een perfecte combi: de maisplanten bieden de bonen steun om omhoog te klimmen terwijl de bonen stikstof uit de lucht opslaan in de grond als voeding voor de mais, legt Michaela uit: “Ook handig voor ons, want zo hoeven wij niet te bemesten.”

Je vindt Bäcksteffl Bauernspezereien & Käferbohnen Kabinett in de deelstaat Steiermark aan Dietzen 32 in Halbenrain.

Hotspots Oostenrijk: pronken met bonen

Foto: Glamur

Restaurant met eigen oogst

Twee sterren, heeft Restaurant Steiereck, het restaurant van Heinz Reitbauer. Zijn restaurant staat middenin het Stadtpark van Wenen en doet denken aan een spiegelpaleis. Reitbauer kookt onder meer met ingrediënten uit de directe omgeving van Wenen én producten van het eigen landbouwbedrijf van de familie in Steiermark. Op de Pogusch om precies te zijn. Daarbovenop, en dat bedoelen we hier wel heel letterlijk, heeft Reitbauer ook een grote daktuin, waar hij zo’n honderdvijftig ‘ongebruikelijke’ kruiden kweekt: “Dat is de grootste vijver voor de ontwikkeling van onze gerechten.”

Je vindt Restaurant Steirereck in Wenen aan Heumarkt 2A.

Restaurant Steirereck

Foto: Wirtshaus Steirereck

Nog meer hotspots in Oostenrijk:

Brauerei Hofstetten

Bier van een brouwer die zelf zijn granen verbouwt en zijn bier maakt in een brouwerij die al bestaat sinds 1229. Proost met een Mühlviertlerbiertje en je hoort helemaal de locals.

Brauerei Hofstetten in deelstaat Oberösterreich, aan Adsdorf 5 in St. Martin im Mühlkreis.

Hotspots in Oostenrijk: Brauerei Hofstetten

Foto: Brauerei Hofstetten

Gipfelhaus Magdalensberg

Ga je voor traditie? Overnacht in een oude graanschuur en ontbijt de volgende ochtend met homemade broodjes en taarten.

Gipfelhaus Magdalensberg in deelstaat Kärnten, aan Magdalensberg 16 in Magdalensberg.

Gipfelhaus Magdalensberg

Foto: H. Stelz

Genuss am See – Kohlröserlhütte

Probeer in ieder geval de lokale gin en pesto. Uit de eigen kruidentuin van de Kohlröserlhütte aan de Ödensee in het Salzkammergut.

Genuss am See – Kohlröserlhütte in deelstaat Steiermark, aan Ödenseestraße 144 in Bad Aussee.

Genuss am See - Kohlröserlhütte

Foto: Genuss am See GmbH

Meer ontdekken over culinaire hotspots in Oostenrijk? Van handige tips tot leuke verhalen, kijk op austria.info.

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!