Goed nieuws voor alle foodies die gek zijn op de Midden-Oosterse keuken: restaurant NENI komt naar Amsterdam. Dit stijlvolle en smaakvolle concept trekt al volle restaurantzalen in Berlijn en Hamburg en gaat op 8 februari ook open op een toffe locatie in Amsterdam-Zuid. Hier wil je naartoe!

De oprichters

Het grote brein achter de NENI zaken is Haya Molcho. Zij is een ster in het bereiden van de heerlijkste bordjes met lekkers uit het Midden-Oosten. Ze deelde haar recepten al eerder in kookboeken, maar haar grote wens was toch wel het openen van een eigen zaak. Omdat haar vier zonen (Nadiv, Elior, Nuriel en Ilan) haar droom graag werkelijkheid zagen worden, stapten ze met hun moeder in het avontuur. Het eerste restaurant opende op de Naschmarkt in Wenen en kreeg de naam NENI, naar de voorletters van haar zonen. Het was het begin van een imperium.
neni

Deli-bakkerij en take-out

Inmiddels kan je nergens op de wereld nog om NENI heen en kom je het restaurant tegen in Oostenrijk, Duitsland, Spanje, Zwitserland, Frankrijk en nu dus ook in Nederland. In de oude Citroën-garage aan het stadionplein in Amsterdam-Zuid kun je vanaf 1 februari terecht voor een kleurrijke en smaakvolle beleving van het Midden-Oosten. Het restaurant biedt plaats aan zo’n 250 gasten en naast het restaurant vind je er ook een deli-bakkerij met versgebakken broden en baksels die ‘s avonds omgetoverd wordt tot take-out voor mezze en flatbread-pizza.

Op de kaart van NENI

Op de kaart van het NENI- restaurant vind je de uiteenlopende keuken van de thuisbasis van de NENI-familie, de stad Tel Aviv. Denk aan zijdezachte hummus met een perfect gebakken pita (luchtig en chewy tegelijk), geroosterde aubergine met tahin, salade van wilde rijst met druiven en kersen, kibbeh van zeebaars en broodpudding van filodeeg, feta en spinazie. En ben je uitgegeten? Dan geniet je na in de Lemonman Bar op de bovenste etage (een knipoog naar de voormalige Citröen-garage) met cocktails van huisgemaakte citroenlikeur. Nooit meer naar huis!
Alvast voorproeven van NENI? Maak deze drie gerechten uit het gelijknamige kookboek:

Gestoofde kool met geitenkaas & chimichurri

gestoofde kool met geitenkaas

Visböreks met pompoenharissa

visboreks met pompoenharissa

Ma’amoul cookies

ma'amoul cookies
foto’s: NENI Amsterdam, kookboek Neni’s Tel Aviv.
Deze gerechten komen uit het boek Neni’s Tel Aviv, die je hier kunt kopen. Uitgeverij: Terra, Prijs: 29,00.