De Achterhoek is bij uitstek een streek waar Bourgondiërs aan hun trekken komen. De streek barst namelijk van fantastische restaurants, (h)eerlijke streekproducten en mooie wijn uit eigen wijngaarden. De drijvende kracht hierachter zijn de gepassioneerde boeren en telers, die met elkaar een grote verscheidenheid aan smaakvolle producten maken. Stuk voor stuk producten die met liefde zijn gemaakt en de tijd hebben gekregen om volledig op smaak te komen. En dat proef je! Daarnaast hebben de (streek)producten een duidelijke herkomst en een mooi verhaal. Benieuwd naar dit verhaal? Wij vertellen je er graag meer over.

Ontdek de bourgondische Achterhoek:

Een video zegt meer dan duizend woorden. Bekijk dus zeker eerst onderstaande video:

Meesterlijk gebrouwen bier

Met vestingstad Groenlo als bakermat van Grolsch kent de Achterhoek een lange biertraditie. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe brouwerijen bij gekomen. En juist deze kleinere, lokale brouwerijen zijn een bezoekje meer dan waard. Dus stap eens binnen bij één van de bierbrouwerijen die de Achterhoek rijk is. Je kunt er met eigen ogen zien hoe het bierbrouwproces in zijn werk gaat. En natuurlijk mag je het smaakvolle eindresultaat proeven. 

bier achterhoek

Fietsen van wijngaard naar wijngaard

Een bezoek aan de Achterhoek is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan een wijngaard. De Achterhoek is namelijk één van de grootste wijnstreken van Nederland. Je vindt er tientallen wijngaarden, die stuk voor stuk kwaliteitswijn maken. Jaarlijks worden hier vele tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen geproduceerd. Je ontdekt de wijngaarden het beste op de fiets. Al fietsend van wijngaard naar wijngaard zie je meteen hoe mooi de Achterhoek is. Dus stap op de fiets, bezoek romantische wijndomeinen en ontmoet bevlogen wijnboeren, die je vol trots en met passie vertellen over hun bedrijf.

achterhoek wijn

Uiteraard moet er dan ook even geproefd worden! Bijna alle wijngaarden bieden rondleidingen en proeverijen aan. Extra fijn is dat je vervolgens bij enkele wijngaarden kunt overnachten. Je slaapt er bijvoorbeeld in een sfeervolle bed & breakfast of op een mooi gelegen kampeerterrein met uitzicht op de wijnranken. De fietsroutes langs wijngaarden zijn gratis verkrijgbaar bij de wijnboeren en de VVV. Kijk voor meer informatie op de website of check de routes.

achterhoek wijn proeven

Wild eten

Het is een van de vele redenen waarom mensen naar de Achterhoek komen: de traditie van het wild eten. Vanaf half oktober tot eind januari sieren wildgerechten de Achterhoekse menukaarten. En dat is zeker het proberen waard!

achterhoek

Breng je in een andere tijd van het jaar een bezoek aan de prachtige streek? Geniet dan van ambachtelijke streekeigen producten vers van het land. In de streek zijn het hele jaar door producten van eigen bodem verkrijgbaar. Deze producten zijn natuurlijk ook leuk om als souvenir voor thuis mee te nemen. Kijk voor een overzicht van streekproducenten en streekwinkels op achterhoek.nl/streekproducten en achterhoekstreekproduct.nl

streekwinkel achterhoek