Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Imker honing

Op bezoek bij de imker

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Honing maken is een arbeidsintensief proces. Voor één potje honing zijn zo’n half miljoen bijenvluchten nodig. Marion Teeuwen en Willem Verstijnen van Imkerij Bloem leiden de boel in goede banen en worden ieder voorjaar beloond met het vloeibare goud.

De bijenkorf

Al langer dan vijftienduizend jaar geleden oogstten mensen al honing van wilde bijen. De eerste bijenkolonies werden vier- tot vijfduizend jaar geleden door de Egyptenaren gehouden in een holle boom. Later werden er van stro gevlochten bijenkorven gebruikt. Om de honing uit een korf te oogsten moest het bijennest helemaal worden gesloopt, zonde! Tegenwoordig houdt men bijen in kasten met verschillende honingramen naast elkaar. Hiermee is de honingoogst het grootst en het verlies van bijen minimaal.

Honing van de imker

Het verschil tussen honing van de imker en honing uit de massaproductie proef je. Koop je honing in de supermarkt, let dan op de herkomst van de honing. Honing die niet uit de EU afkomstig is, wordt geoogst van bijen die suikerwater gevoerd krijgen. Deze honing mist het stuifmeel en alle gezonde stoffen uit de nectar. Ook de typische smaak afkomstig van verschillende bloemen proef je in deze honing niet terug.

Kom langs!

Wil je meer weten over het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes? Dat lees je in ons juninummer! En op 8 en 9 juli zijn de Open Imkerijdagen, dan kun je een kijkje nemen bij een imker bij jou in de buurt, Imkerij Bloem is op 9 juli open voor publiek. Kijk hier voor een overzicht van deelnemende imkers.

Tekst: Anne Heesink / Fotografie: Willem van Santen

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!