Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Op zoek naar wijn & ham in Spanje

Op zoek naar wijn & ham in Spanje

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Wie zoekt naar de beste ham, komt al gauw in Spanje terecht. Dat alleen is al een reisje waard natuurlijk. Dat er de meest fantastische wijnen vandaan komen, maakt het natuurlijk helemaal makkelijk als je gevraagd wordt om bij Hacienda la Zorita op bezoek te komen voor hun wijnen, kazen en hammen. Vamos!
wijn en ham

Duero of Douro?

Dit gebied, langs de grens met Portugal, is leeg. Dat wil zeggen, er wonen niet veel mensen. Leeg is het eigenlijk allerminst want natuur en landbouw zijn er in overvloed. De Duero -of Douro, afhankelijk van aan welke oever je staat- vormt hier de grens tussen Spanje en Portugal. Dit natuurgebied is niet eenvoudig bereikbaar en er zijn dus niet veel toeristen. Maar een boottochtje over de Duero is een unieke ervaring. Spectaculaire rotsformaties en glooiende groene heuvels proberen elkaar na elke bocht in de rivier af te troeven in schoonheid.
wijn en ham

Spaanse eikels

Loom van de zon maar hongerig en dorstig stap ik van boord om te gaan lunchen bij een van de hacienda’s van Zorita. De tocht ernaartoe voert door schijnbaar eindeloos landschap vol steeneiken. Aan deze bomen groeien de bellota; de eikels waar de beroemde iberico varkens zich minstens 6 maanden van hun leven aan tegoed doen. Deze varkens zijn zeer belangrijk in de Spaanse keuken. Keer op keer kom je het vlees tegen. Meestal in de vorm van gedroogde ham, maar ook de worst ontbreekt zelden. Zo ook tijdens de lunch bij de wijnmakerij van la Zorita, waarbij de trotse wijnmaakster Alma Garcia me enkele van haar creaties laat proeven in een stijlvol maar hypermodern proeflokaal. Persoonlijke favoriet? De syrah van la Zorita. Ook lekker -en verkrijgbaar in Nederland- zijn de Hacienda Zorita Marqués de la Concordia Tempranillo en de Hacienda Zorita Marqués de la Concordia Verdejo.

De reis gaat natuurlijk nog verder, lees het complete verhaal in foodies maart: ons 100e nummer!
Tekst en foto’s: Willem van Santen

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!