Reizen en eten. Eten en reizen. Voor ons is dit onlosmakelijk verbonden met elkaar. Herkenbaar? Bezoek dan deze zomer één (of twee, of drie…) van deze 9 food-steden van Europa!
Kopenhagen, Denemarken
Ooit was de hoofdstad van Denemarken vooral beroemd om zijn geweldige standbeeld van de kleine zeemeermin en de mooie ligging aan de zee. Maar vandaag de dag zijn er diverse restaurants met Michelin-ster, en één van hen (NOMA) wordt genoemd als een van de beste plekken ter wereld om te eten. Ook restaurant A O C en Geranium bieden een one-of-a-kind dinerervaring. Er zijn nog eens 12 restaurants met Michelin-sterren in Kopenhagen – een ongelofelijke concentratie van culinaire talent in een kleine stad. Al zijn het aantal Michelin-sterren niet bepalend voor een foodies stad, de Deense hoofdstad is zeker een waar paradijs voor elke fijnproever!
San Sebastian, Spanje
De stad San Sebastian (Donastia voor insiders) wordt ook wel de food hoofdstad van Europa genoemd. Deze Spaanse stad heeft meer Michelin-sterren per vierkante meter dan bijna nergens anders in de wereld (behalve Kyoto in Japan) en is daarmee een absoluut paradijs voor liefhebbers van eten. Zo vind je er Mugaritz – momenteel #6 op de lijst van’s werelds 50 beste restaurants en bekend door haar zeer experimentele moleculaire gastronomie – en de minder bekende maar niet minder fantastische Akelarre, Arzak en Martín Berasategui. Echter, voor degenen die graag iets meer casual en goedkoper eten bestaat de rest van de prachtige stad uit vele charmante pintxos bars. Pintxos zijn het Baskische antwoord op tapas. Elke bar heeft zijn eigen specialiteit, dus check wat de locals eten en doe mee!
Pula, Kroatië
Het eten in Istrië is meer verfijnd en gevarieerd dan in de rest van Kroatië. Culinair toerisme is een van de grootste trekpleisters. De charmante kust en de oude pleinen van Pula hebben een overvloed aan restaurantjes en vele nieuwe uitzonderlijke concepten. Je vind er toprestaurants zoals Cucina Marchi, Le Dune en Forte Village, maar ook in de lokale strandtentjes kom je als foodie aan je trekken. Denk verse vis en zeevruchten, het lokale madefuži (einoedels) en pršut, een lokale ham. Truffels zijn de supersterren van de keuken en worden verwerkt in pasta’s, wildgerechten en op de bedden van zelfgemaakte polenta. Houd je ogen open voor traditionele favorieten zoals supa, een brouwsel van geroosterd brood, rode wijn, suiker, olijfolie en peper of meneštra, een Istrische bonensoep.
Palermo, Italië
De hoofdstad van Sicilië is zonder twijfel een stad voor de foodies onder ons. De mix van eten bestaat hier uit Romeinse, Afrikaanse en Arabische invloeden. Er is slechts één Michelin-ster restaurant, de Bye Bye Blues in Mondello. Echter is puur en overheerlijk eten hier overal te vinden. Dwaal vooral eens over de ontelbare markten waar je kunt proeven van het beste streetfood. Denk pizza en pasta zoals je het nog nooit hebt geproefd, maar vergeet ook de arancine (gebakken rijstballetjes) en alle traditionele Siciliaanse gebakjes (cannoli en cassata) niet. Eindig met de verbazingwekkende gelato.
Berlijn, Duitsland
Met het 24/7 nachtleven en een indrukwekkende geschiedenis wordt Berlijns groeiende culinaire scène wel eens vergeten, maar nieuwe chef-koks en een toenemende hoeveelheid foodmarkten maken Berlijn een hippe foodies stad. De stad staat bekend om de currywurst, maar er is veel meer dan dat. Zo vind je er Hotel Adlon Kempinski met twee Michelin-sterren, maar ook de Martkhalle IX vol internationale food, ontbijt en dessert markten maken Berlijn tot een waar foodwalhalla. Het spetterend aanbod van internationale keukens (van Russisch en Vietnamees voedsel tot aan Amerikaanse hamburgers en brunches) weerspiegelen Berlijns status als een internationale hub van diversiteit. Ook is Berlijn een paradijs voor de vegans onder ons!
Lyon, Frankrijk
Lyon is een geweldige gastronomische stad. Waarom? Hier vind je waarschijnlijk’s werelds meest beroemde chef van de Franse keuken, Paul Bocuse. Bocuse is bijna 90, maar nog steeds maakt hij indruk met zijn beroemde Bocuse d’Or: een geweldig restaurant dat niets minder is dan een surrealistische smaakbelevenis. Bocuse, een verzamelaar van Michelin-sterren, bracht de stad naar een culinair hoogtepunt met geweldige locaties, fantastische restaurants en de beste gerechten in de regio. Zeker een bijzondere foodbestemming!
Londen, Engeland
Kan Londen beschouwd worden als een van de food hoofdsteden van Europa? Ja! In Londen wonen zo’n 9 miljoen mensen van tientallen nationaliteiten, dus de kans op het vinden van good food is hoog. Plus, Londen heeft Jamie Oliver, Nigella Lawson en Nigel Slater die alle generaties inspireren om hun kookkunsten te verbeteren. Het publiek eist kwaliteit! De Engelse hoofdstad heeft ongeveer 65 Michelin restaurants met topkoks zoals Clare Smyth en Jason Atherton aan het roer. Daarnaast bruist het van de internationale keukens en foodmarkten. Vergeet dat oude idee van slecht Engels eten!
Praag, Tsjechië
De charme van de Praagse food scène is vergelijkbaar met het karakter van de stad zelf: een sterk respect voor geschiedenis en cultuur met een vleugje innovatie. Gerenommeerde slager Naše Maso houdt de vleesliefhebbers gelukkig, terwijl restaurant Sisters een gezonde twist aan chlebíčky (een traditionele Tsjechische snack) geeft. De Ambiente Group blijft koning in de stad: van de smažený sýr (gebakken kaas) en bier bij Lokál en van een groeiend aantal bijzondere locaties tot fine dining bij La Degustation, lunch bij Eska en een slaapmutsje bij de onlangs geopende Bokovka. Ook zijn er inmiddels legio hipstercafeetjes en koffiezaakjes. Hebben we al gezegd dat bier goedkoper is dan water?
Amsterdam, Nederland
Ook ons eigen Amsterdam verdient een plekje in deze lijst. De stad staat internationaal wellicht beter bekend om zijn Red Light District, coffeeshops en grachten, maar in het afgelopen decennium is de food scène tot grote hoogte geklommen. Zo vind je er restaurant Bord’Eau met twee Michelin-sterren waar topkok Richard van Oostenbrugge de scepter zwaait, en ook topkoks zoals Ron Blaauw en Rogier van Dam schrijven verhaal met hun nieuwe stijl van Nederlandse koken. Terwijl Blaauw is geïnspireerd door zijn reizen, werkt Van Dam alleen met seizoensgebonden, lokale producten. Maar het zijn niet alleen de topkoks die Amsterdam maken, ook onze bekende kaas, bitterballen, frietje oorlog en zilte haring maken indruk op (inter)nationale bezoekers.