*Plop*. Ik ben in het oude stadscentrum van de Spaanse stad Logroño. Het is half negen ’s avonds als Federico van Campo Viejo de kurk uit een eerste fles tempranillo trekt. ‘Leef ontkurkt’ is de levensspreuk van ons wijnbedrijf,’ zegt hij, terwijl hij glazen inschenkt. Wij willen laten zien hoe mensen hun leven kleurrijk, vrolijk en uitgelaten kunnen leven. Hij tikt zijn glas tegen het mijne en knipoogt. ‘Salud.’
Kroegentocht en tapas
Wie meer wil weten over wijn, is in Logroño op de juiste plek. Deze Spaanse stad vormt het hart van de wijnstreek Rioja. Op iedere straathoek vind je er een wijnwinkel. Tegen muren van taverna’s staan houten wijnvaten. In een schoenenwinkel staan de wijnflessen zelfs tussen schoenen in de etalage. ‘Wijn drinken is onderdeel van de cultuur in Rioja. Als je water drinkt, dan drink je wijn,’ vertelt Federico van wijnbedrijf Campo Viejo. Op zijn uitnodiging ontdek ik de kunst van het ‘ontkurkt leven’. Een kroegentocht doen is hier normaal. ‘Iedere bar heeft een andere pintxo als specialiteit. Pintxos zijn Baskische tapas. Erbij drink je een glas rioja wijn. Heb je alles op, dan ga je door naar de volgende bar.’
Iedereen wordt er blij van
Bij de eerste bar haalt Federico pintxos met brood en twee champignons erop geprikt. Bij de tweede jamon iberico en bij weer een volgende bar een derde lokale specialiteit: een soort cracker gemaakt van varkenshoofd. De tempranillo is fruitig en fris met veel rood fruit – pruimen, kers en framboos – en een vleugje vanille, kokos en toast. ‘Dit is makkelijk drinkbare wijn’, legt Federico uit. ‘Hij smaakt bij alles goed. Iedereen wordt er blij van.’ Hij heeft gelijk. Aan het einde van de avond ga ik vrolijk naar mijn hotelkamer, waar ik in plaats van een afstandsbediening een kurkentrekker op tafel vind…
Het vervolg van dit verhaal lees je in foodies februari!
Tekst en foto’s: Laura de Grave