Hoewel de Poolse stad Krakau haar duistere verleden misschien wel nooit kan vergeten, is er een nieuw tijdperk aangebroken. Verspreid over het historische hart, de Joodse wijk en langs de Wislarivier verschijnen foodtrucks, indie koffiebars en kelderbars waar dagelijks jazzmuzikanten optreden. De Nederlandse Dennis de Vries en Romy Doornhouwer waren op slag verliefd, emigreerden en schreven onlangs een reisgids over de stad: 100% Krakau. Met foodies delen ze hun favoriete en lekkerste plekken.
Tekst en foto’s: Daan Vermeer
Ontwaken in de Joodse wijk
De Joodse wijk, die na de Tweede Wereldoorlog in verval raakte, leeft weer helemaal op. “Kunstenaars en creatieven vestigden zich in de leegstaande huizen. Toeristen kwamen een kijkje nemen, kroegen openden hun deuren en synagogen werden opgeknapt,” aldus Dennis. Tussen de zeven synagogen vind je nog altijd Joodse restaurants zoals Hamsa, waar het in de weekenden goed ontbijten is. In deze eigentijdse restobar begin je de dag met Israëlisch brood, mezze, shakshuka (in de pan gepocheerde eieren met tomaten en paprika), lamsworstjes en sterke koffie.
“Langs Swietego Wawrzynca, een straat verderop, lag tot voor kort een parkeerterrein, maar plots stond er een frietkraam. Inmiddels hebben meer foodtrucks deze plek gevonden. Om de hoek, in het voormalige slachthuis op Plac Nowy, draait het dag en nacht om Pools fastfood met cultstatus. Zapiekanka’s gaan daar letterlijk als warme broodjes over de toonbank. Het zijn warme stokbroodjes met champignons, ketchup, gesmolten kaas én extra ingrediënten naar keus, zoals bacon, ham of augurk.
Via Mostowa, een straat met kunstcafés zoals Mostowa Art Cafe, kom je uit bij de Wisla-rivier. De in 2010 geopende voetgangersbrug brengt je naar de overkant, waar de wijk Podgórze met het voormalige ghetto ligt. Het Schindler Museum, gevestigd in een oude emaillefabriek iets verderop aan de oever, vertelt over de wijk en over de stad tijdens de bezetting. De film die ze er vertonen, geeft een idee hoe onmenselijk het eraan toe ging 70 jaar geleden.
Het Forum hotel
Volg je de rivier richting het zuiden, dan doemen langzaam de rode daken van het Wawelkasteel op én passeer je vanzelf het Forum Hotel. “Het is een fascinerend gebouw,” vertelt Dennis.
“Het is gebouwd in communistische stijl en was ooit hét luxehotel van de stad.” De kamers staan nu leeg, maar de begane grond is weer tot leven gekomen. “Een grand café met uitzicht op de stad, een kledingzaak met Pools design en een woonwinkel met eveneens Pools ontwerp. Iedereen die zich een beetje hip voelt, gaat daarnaartoe.”
Jazz muziek
Tijdens het communisme werd de jazzmuziek, die stond voor vrijheid, erg populair. En nog steeds kun je elke avond, in kelderbars als Harris, live jazzmuziek horen. Ook de klezmer, Joodse bruiloftmuziek, klinkt nog volop in de Joodse wijk. Toch, tijden veranderen. Inmiddels is Krakau ook een echte studentenstad. De ruim 200.000 studenten van de stad zijn voornamelijk te vinden rondom Plac Nowy. Meisjes drinken minstens zoveel wodka en bier als jongens, al drinken zij hun piwo graag met ranja en een rietje. Maar in welke kroeg je ook eindigt en hoe je je bier ook drinkt, je proeft dat Krakau de nieuwe tijden met open armen verwelkomt.
Tips
Uit eten in Krakau
• Pod Aniolami (Grodzka 35) – Ondergronds restaurant met Poolse klassiekers.
• Chimera (Sw. Anny 3) – Lunchen tussen locals in hartje stad.
• Pod Norenami (Krupnicza 6) – Vleesvrij en Aziatisch eten.
• Amarone (Ulica Florianska 14) – Hun 5-gangenlunch kost €12,50 en smaakt waanzinnig.
• Plac Nowy 1 (Plac Nowy 1) – Modern en fris restaurant met internationale keuken.
Top 5 bars
• Alchemia (Estery 5) – Verlicht door kaarsen en ingericht met een keur aan tweedehands meubels.
• Wodka Café Bar (Mikolajska 5) – Zo klein als een postzegel maar met meer soorten wodka dan je aankunt.
• Harris (Rynek Glowny 28) – Dagelijks live jazz-muziek in de kelderbar.
• Karma Coffee Roasters (Krupnicza 12) – Een populaire minibranderij met een koffiebar.
• Piwnica Pod Baranami (Rynek Glowny 27) – Een keldercafé in een voormalig theater.