Een reis naar Indonesië heeft mij een andere wereld doen ontdekken. Een wereld met een andere cultuur dan ik gewend ben, een omgeving vol nieuwe geuren en kleuren. In vier korte verhaaltjes vertel ik jullie over mijn bijzondere ervaringen op Bali.

Subak Bali Agro

Een van onze eerste tripjes door Bali ging langs de Munduk waterval, langs leuke aapjes die vroegen om banaantjes, gevolgd door een prachtig uitzicht op de meren Tamblingan en Buyan (Twin Lake), met een koffiestop bij Subak Bali Agro. Dit is een mini koffieplantage waar je het proces van koffiebes tot kopje koffie kunt volgen. Naast koffiestruiken zie je ook veel cacaobomen, ananasplanten en jackfruitbomen. Die kom je in Nederland niet tegen! In dit koude landje kweek ik vrolijk mijn avocadoboom. Toen ik dit tropische paradijsje op Bali zag, kwam ik tot de conclusie dat als ik vruchten wil kunnen plukken, ik maar beter met mijn plant naar een tropisch land kan verhuizen. Wat ik overigens helemaal niet zo erg zou vinden.
Bali Luwak koffieMini koffieplantage in Mekarsari.

Bali Luwak koffieCacao

Bali Luwak koffieAnanas

Bali Luwak koffieJackfruit

Luwak koffie

Een luwak is een katachtige die in tropische gebieden leeft. Wat heeft het dier dan nu met koffie te maken? Tijdens deze excursie leerde ik dat de luwak koffie wordt gemaakt van koffiebonen die door het beestje zijn uitgepoept. Het begint bij de koffiebes, de Arabica, die alleen door een luwak wordt gegeten als de bes rijp is. De luwak is een van de weinige dieren die deze koffiebes een lekker maaltje vindt. De bes, het omhulsel van de koffieboon, gaat door het verteringssysteem heen, maar de boon komt er weer in zijn geheel uit. De combinatie van dit fermentatieproces en het roosteren van de boon zorgt voor een unieke smaak. Vanwege het speciale productieproces van deze kopi Luwak is ‘ie wel poepieduur!
Bali Luwak koffieDe Arabica koffiebes

Bali Luwak koffieDe luwak

Bali Luwak koffie1. Schoongemaakt en gedroogd
2. Gepeld
3. Geroosterd


Bali Luwak koffieDe koffiebonen worden geroosterd.

Kokoskoffie

Potjes met poeders in allerlei kleuren, glazen kopjes en schoteltjes en een mengeling van zoete warme geuren. Het was tijd om te proeven! Als grote kokosliefhebber verkoos ik natuurlijk de kokoskoffie als mijn favoriet. Luwak koffie heb ik ook geproefd, best lekker! Hij smaakt friszoet en is heel zacht. Naast alle koffies namen we ook een nipje van verschillende theesmaken. Thee met kurkuma is geen trending nieuws meer in het hippe Westen, maar ik moet zeggen dat ik nog nooit zo’n lekkere kurkuma thee heb geproefd! Na dit geeloranje theetje trok een rode kleur mijn aandacht. Het was thee van mangosteen. Het smaakte lekker zoet en is vergelijkbaar met aardbeienthee. Deze tropische smaken bevallen mij wel!
Bali Luwak koffieOnze gids maakte de lekkerste kopjes koffie en thee klaar.

Bali Luwak koffieKoffiesmaken

Bali Luwak koffieKokoskoffie

Bali Luwak koffieSmaken in allerlei kleuren.

Bali Luwak koffieKurkuma thee

Bali Luwak koffieMangosteen

Bali Luwak koffieMangosteen thee

#1 Ceremonie
#2 Luwak koffie
#3 Van de markt
#4 Rijstbouw
Foto’s: Jaline Schoonhoven