Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
rome hotspots

Hotspots in Rome: de beste pizzeria’s, restaurants & ijssalons

Advertentie

Er zijn weinig steden zo mooi als Rome. Een bezoek aan de hoofdstad van Italië staat gelijk aan een bezoek aan een openluchtmuseum. Je struikelt zowat over de geschiedenis. En alsof dat nog niet gaaf genoeg is, don't get me started about the food. Dompel je onder in de lekkerste pizza's, pasta's en gelato's: dit zijn de leukste en beste hotspots voor een foodie in Rome.

Hotspots in Rome

Weinig keukens zijn zo geliefd als de Italiaanse keuken. Ik snap goed waarom: de pasta, de pizza, romige risotto, verkoelende gelato… De lijst aan lekkere gerechten is eindeloos, gelukkig zijn er veel goede restaurants in Rome te vinden. Niet voor niets maken wij elk jaar wel een nummer met Italië als thema. Het liefst pak ik gelijk het vliegtuig, de auto of de trein om naar het zuiden te gaan. De hoofdstad van het land is een van mijn favoriete vakantiebestemmingen, alleen al omdat uit eten in Rome heerlijk is. Ben je er nog nooit geweest? Plan dan snel een citytrip naar Rome. Dit zijn de restaurants, barretjes & ijssalons in Rome die je niet mag missen!

Wil je ook iedere week de leukste hotspots & tips voor restaurants ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De beste ijssalons in Rome

Gelateria San Crispino

Bij ijssalon San Crispino vlakbij de Trevifontein wordt het ijs nog op ambachtelijke wijze gemaakt. Daardoor behoort de salon bij de beste van de stad. Het verhaal gaat dat zelfs Catherine de Medici hier graag haar gelato’s at. Bij zo’n grote naam wil jij je vast graag scharen. Ga je dus voor een bolletje? Neem vooral de specialiteit die vernoemd is naar de salon: Gelato di San Crispino. Dit ijs wordt gemaakt van honing uit Sardinië en is gruwelijk lekker. Aan slagroom doen ze niet, dat zou de smaak bederven.

Gelateria Fassi

De oudste ijssalon van Rome behoort gelijk tot de beste. Het ijs wordt er sinds 1880 ambachtelijk gemaakt en daar zijn ze maar wat trots op. The older, the better? Ik laat het aan jou over om dat te beslissen. Ik ben in ieder geval fan. Leuk detail: je kunt er ook terecht voor rondleidingen waarbij je ze alles leren over hun ambacht. Dit is niet voor niets één van mijn favoriete hotspots in Rome!

Giolliti Rome

De ijssalon van familie Giolotti is misschien wel de bekendste (en beste) van de stad. Generaties lang scheppen ze hier het lekkerste ijs voor jou. Laat je niet afschrikken door de lange wachtrijen; het is het waard. Het krokante hoorntje, het romige ijs; alles klopt hier. En helemaal handig: de salon ligt op enkele minuten lopen van het Pantheon.

Gelateria Frigadarium

Chocolate lovers opgelet! Bij Gelateria Frigadarium in Rome krijg je een gelato plus. De bollen worden hier overgoten met een flinke laag chocolade en dat is hemels. De chocolade stolt gelijk door de kou van het ijs waardoor het een heerlijk knapperig laagje vormt. Net een magnum, maar dan beter!

Pizzeria’s in Rome

La Montecarlo 

Het is er altijd druk en gezellig; het terras zit meestal bomvol. Dit komt doordat de flinterdunne pizza’s kwalitatief erg goed en goedkoop zijn. Leuk detail; door de jaren heen hebben ze veel beroemde gasten gehad. Dit laten ze graag zien met foto’s aan de muur. Een heerlijk restaurant in Rome als je het mij vraagt!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht dat is gedeeld door @la.montecarlo

Dar Poeta

Romeinen rijden er voor om; de pizza’s van Dar Poeta. Ze worden gemaakt van een geheime mix aan meelsoorten. Raar maar waar; de bekendste pizza op de kaart is een calzone gevuld met Nutella en ricotta. De vulling is uniek en ik kan niet ontkennen dat ik ‘m wat graag zou proeven. Je vindt de pizzeria in Trastevere, wat mij betreft een van de mooiste wijkjes van Rome.

Baffetto

Je herkent dit restaurant in Rome aan de grote rij voor de deur. Je moet misschien even wachten maar geloof me: het is het zo waard. De dunne bodems met rijke toppings zijn beroemd in de gehele regio. De locals komen van heinde en verre om hier een hapje te eten. Schrik er dan ook niet van dat de obers je wat bot kunnen behandelen; zodra je uitgegeten bent is het duidelijk tijd om te gaan. Je tafeltje is hard nodig voor de eindeloze rij klanten voor de deur. Ondanks de rij kun je hier goed uit eten in Rome!

Antica pizzeria fratellli Da Ricci

Verwacht geen flinterdunne bodems zoals je in Rome misschien wel gewend bent geraakt, maar een wat dikkere korst. Ze serveren hier sinds 1888 pizza’s Napolitaanse stijl. Napels is de geboortestad van de pizza en stiekem weten de Napolitanen dus als geen ander hoe je een goede pizza bakt. Volgens velen eet je bij deze pizzeria in Rome dan ook de lekkerste pizza’s van de stad.

Restaurants in Rome: pizza’s to go

Forno Campo de Fiori

Verwacht geen echte pizzeria maar een authentieke bakkerij waar al meer dan dertig jaar de lekkerste pizza’s worden gebakken. Waarom ik fan ben? Ze snijden de pizza’s in kleine stukken zodat je overal van kunt proeven. Hier dus geen last van keuzestress! Zodra ik er aan terugdenk aan deze hotspot in Rome, begint mijn buik weer te knorren.

Pizzarium

We zagen het in meerdere kookprogramma’s terugkomen: de pizza’s van Pizzarium zijn waanzinnig. Je kunt hier eigenlijk geen slechte keuze maken; elke slice is lekker. Niet gek dus dat oprichter  Gabriele Bonci tot een van de beste pizzabakkers van de stad behoort. De toppings wisselen dagelijks, soms zelfs elk uur, waardoor je nooit hetzelfde krijgt. Tip: neem wel cash geld mee, je kunt bij dit restaurant in Rome niet pinnen.

Hotspots Rome: pasta

Roscioli

Een bezoek aan dit restaurant (en ook delicatessenwinkel én bakkerij) is een beleving op zich. Alle ingrediënten die in de keuken worden gebruikt, zijn ook te koop. Ze staan bekend om hun gruwelijk lekkere pasta carbonara maar ook de andere Italian classics zijn het bestellen waard. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pasta matriciana of cacio e pepe? Vergeet vooral niet te reserveren.

Hosteria Grappolo d’Oro

Wist je dat pasta carbonara uit de regio Rome komt? Bij een bezoek aan de stad zou het zonde zijn om de klassieker niet eens te bestellen. De lekkerste eet je bij Hosteria Grappolo d’Oro waar ze ‘m serveren zoals het hoort: met kaas, ei, wangspek (guanciale) en peper. De smaak is vol, romig en niet te vet. Hier kun je heerlijk uit eten in Rome!

Tonnarello

Aan een gezellig pleintje in Rome is Tonnarello gelegen. Laat je niet afschrikken door de wachtrij; meestal heb je binnen een halfuurtje wel een plek. Het eten is er lekker, de bediening is aardig en het is er goedkoop. De specialiteiten bestaan uit de pastasoort waarnaar het restaurant vernoemd is: tonnarelli. Mijn favoriet is die met polpette, oftewel: gehaktballetjes. Uit eten in Rome? Dan kan hier perfect!

Restaurants in Rome: uit eten

Tram Tram

In de studentenwijk San Loranzo liggen de leukste restaurantjes. De naam Tram Tram is een verwijzing naar de nabijgelegen tramsporen. Het knusse restaurantje zit vaak bomvol en is daardoor ontzettend sfeervol. De gerechten komen veelal uit de regio Apulië waar de chefkok vandaan komt. Vis en groenten hebben veelal de hoofdrol in de gerechten.

Ginger Sapori e Salute

Je dag goed starten doe je bij Ginger Sapori e Salute. In een grote moderne zaak serveren ze de lekkerste ontbijtjes gemaakt met biologische producten. Wat dacht je van ontbijtbowls, pannenkoeken of yoghurt? Later op de dag ben je ook welkom voor lunch en diner in Rome.

Bar Pompi

Het maakt niet uit wat je voor de lunch bestelt, zolang je maar als toetje tiramisu neemt bij dit restaurant in Rome. Ze hebben hier namelijk de lekkerste tiramisu van de hele stad. En dat wil wat zeggen! Naast de klassieke variant hebben ze ook geweldige variaties als pistache, aardbei, banaan en Nutella. Welke zou jij het liefst proberen?

Imàgo – Hotel Hassler

Het hotel wordt ook wel het dak van Rome genoemd en biedt een prachtig uitzicht over het antieke Rome. Alsof het uitzicht niet goed genoeg is, is de keuken ook fantastisch. Zo goed dat zelf Silvio Berlusconi hier regelmatig wordt gespot. Het schijnt dat zijn favoriete gerecht van de kaart de fazantenravioli met truffels is. Hoe dan ook; dit is een ontzettend fijn restaurant in Rome!

rome hotspots

Lees meer over Italië:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!