Het eiland van Jamaica staat bekend om zijn mooie stranden, reggaemuziek, Blue Mountain koffie, exotische vruchten en haar vrolijke mensen met hun prachtige Patois taal. Maar, je bent niet op Jamaica geweest als je de Jamaicaanse Jerk niet hebt geproefd. Foodies ging op pad voor je. Ya mon!
Er wordt gezegd dat de term ‘Jerk’ van het woord charqui komt, een Spaanse term voor gedroogd vlees. Zoals op de meeste Caribische eilanden zijn de Jamaicaanse culinaire specialiteiten afgeleid van de diverse culturen tijdens de verschillende nederzettingen zoals de Britse, Nederlandse, Franse, Spaanse, Indische, West-Afrikaanse, Portugese en Chinese cultuur. De oorsprong van de Jerk Pork, Chicken en Beef kan worden teruggeleid tot de (pre)slavernij dagen van de jagers uit West-Afrika en de Marrons, de Jamaicaanse slaven die tijdens de invasie van 1655 ontsnapten. Ze verstopten zich in de bossen en bereidden het schaarse gevangen vlees met dit kruidenmengsel tegen insecten en zodat en het vlees langer houdbaar bleef. Vervolgens bereidden ze het vlees op hout onder de grond, zodat er geen rook ontstond dat zou verraden waar ze ondergedoken zaten.
Jerk is het proces van het kruiden en grillen (op hout) van vlees, pluimvee en zelfs groenten, hoewel de meest populaire gerechten Jerk pork en Jerk chicken zijn. Jerk bestaat uit een mengsel van all spice (pimento), Scotch bonnet pepers, kruidnagel, kaneel, lente-uitjes, nootmuskaat, tijm, knoflook, bruine suiker, gember en zout. Het bereiden van het vlees op deze manier resulteert in een pittige, zoete en rokerige smaak en een tedere textuur. In Jamaica kan je overal jerk-gerechten krijgen, zowel in de luxe restaurants als in de vele eetstalletjes langs de kant van de weg.
Onze persoonlijke tip? Scotchies Jerk Center in Montego Bay & St. Ann. Dit is waar de locals komen, het vlees voor je neus op rokend hout wordt bereid en je heerlijk buiten zit te smullen tussen de Jamaicanen. Fijn, authentiek (en goedkoop!) plekje.
Zelf een Jamaican Jerk gerecht maken? Vind hier ons overheerlijke Jamaican Jerk kipgerecht met mangosalsa en rijst!
jamaican jerk

Ben jij al eens op Jamaica geweest?