Sticky rice? Papaya salade? Heb je deze gerechten weleens gegeten in een Thais restaurant? Je zou denken dat de gerechten oorspronkelijk uit Thailand komen. Toch is dit niet zo.
De oorsprong van deze gerechten komt uit Laos. Vanwege de populariteit van de Thaise en Vietnamese keuken wereldwijd, kan de Laotiaanse keuken beschouwd worden als een van de meest ondergewaardeerde keukens van geheel Indo-China. En dat terwijl de keuken zo smakelijk is!
Dat de keuken ‘low profile’ is, betekent niet dat de gerechten uit Laos niet lekker zijn. De Laotiaanse keuken is een nieuwe upgrade van de Thaise keuken. Laotiaanse gerechten zijn kruidig, bitter en vooral leuk om te eten! 90% van het dieet van Laotianen bestaat uit kleverige rijst. Laotianen eten rijst als ontbijt, tijdens de lunch en diner. Kleverige rijst is het middelpunt van elk gerecht, gevolgd door groenten en dipsauzen.
Laotianen eten kleverige rijst als een op zichzelf staand gerecht of gebruiken het als zelfs als ‘bestek’. De kleverige rijst wordt in de hand gevormd tot een ‘lepel’ en hiermee wordt de rest van het eten opgeschept en opgegeten. Als je nog nooit op deze manier kleverige rijst hebt gegeten – probeer het eens en je zult merken hoe leuk het is om Laotiaanse gerechten te eten!
Wist je dat de Laotiaanse keuken umami van de daken schreeuwt? Dit komt door Padek. Padek is het tweede nationale ingrediënt van Laos. Padek is gemaakt van uitgeharde, gefermenteerde vis. Het wordt met name gebruikt als smaakmaker en gebruikt in bijna alle gerechten. Padek is verantwoordelijk voor de umami smaak die je proeft in de Laotiaanse keuken en is uniek.
In Engeland is de Laotiaanse keuken op dit moment helemaal hip. Waarom? Omdat de gerechten ontzettend gemakkelijk te bereiden zijn! Kruidig en vol van smaak, gezond, het bevat weinig zuivel, vol met umami en past ontzettend goed bij de rage ‘fermenteren’. Wanneer komt de Laotiaanse keuken Nederland veroveren?
Wil je zelf een Laotiaans gerecht maken? Kijk dan snel naar onderstaand recept!
Sticky rijst met mango en banaan
Ingrediënten
300 ml kokosmelk
65 gram dadels
snuf zout
1 theelepel maizena of aardappelvezels
100 gram basmati rijst
halve limoen
2 bananen
1 mango
Klein stukje chocolade om te raspen
Bereiding
- Laat de rijst een uur in water staan. Na een uur giet je het water weg en stoom je de rijst.
- Ondertussen kun je de kokossaus maken. Let op: hiervoor dien je de mixer te gebruiken. Doe de kokosmelk met de ontpitte dadels, een klein beetje limoensap en snuf zout in de mixer en mix het geheel tot een glad mengsel.
- Houd 1/3 van de kokossaus apart. Giet de rest van de kokossaus bij de rijst als deze klaar is met stomen. De rijst zal langzaam nog wat vocht van de saus opnemen.
- Doe het restje van de kokossaus in een pannetje met een theelepel maizena en nog wat limoensap en breng het geheel aan de kook. Haal van het vuur en roer door totdat het een dikker sausje wordt.
- Snijd de bananen over de lengte in plakken. Doe hetzelfde met de mango.
- Bak de banaan met olie in de pan.
- Schep de sticky rijst op een bord. Giet hier de kokossaus overheen. Verdeel de mango en gebakken banaan naast de rijst. Rasp tot slot wat chocolade over de sticky rijst en genieten maar!