Oestersaus start met een ongelukje in 1888: Mr. Lee Kum Sheung vergeet zijn pan met oestersoep op het vuur. Na enkele uren bleek hij veranderd in een dikke, bruine stroop. Dit resultaat leidt tot de oestersaus waar je vandaag de dag in Hongkong niet meer omheen kunt: de oestersaus van Lee Kum Kee.
Op bezoek bij de oesterboerderij
We krijgen een rondleiding op de oesterboerderij van Lee Kum Kee, het familiebedrijf dat Mr. Lee Kum Sheung na zijn toevalstreffer opzette. In een gigantisch mangrovegebied ten noorden van Hongkong groeien de oesters in meer dan 4000 hectare aan brak water. Vanaf bamboe vlotten hangen touwen richting de bodem met daaraan zo’n vijftig tot honderd oesters. Bij elkaar zijn het er miljoenen. Tussen de vlotten varen vissersbootjes met oesterboeren heen en weer om de oesters te controleren. Na twee jaar groei is het tijd om te oogsten.
Stappen naar de juiste smaak
Omdat oestersaus zo geconcentreerd is, is de smaak van de oester zelf heel bepalend voor het eindresultaat. “Oestersaus is, net als wijn, een natuurproduct. Ieder jaar varieert de smaak, maar de saus die we afleveren moet wel constant zijn. Onze masterblender kan, door het oesterextract steeds te blijven proeven, de perfecte constante smaak samenstellen.”
Onmisbaar in je keukenkastje
Sojasaus bestaat al tweeduizend jaar, oestersaus ‘slechts’ honderddertig. Maar inmiddels hebben hebben de sauzen dezelfde status van dienst in China én ver daarbuiten. Wanneer je Kantonees gaat koken, is Oestersaus in je Chinese keukenkastje onmisbaar. Goed voorbereid zijn op meer Aziatische recepten? Lees meer over Aziatische sauzen en hoe je ze het best kunt toepassen.
Recepten met oestersaus
Biefreepjes met oestersaus en sperziebonen
Lekker wokken, gewoon op het fornuis, of bij mooi weer lekker in de natuur met de What a Wok.
Oosterse bouillon met pompoen en eend
Voor een ultiem Oosterse maaltijd.
Rijstsalade met tuinbonen en Oosterse dressing
Perfect om het begin van de zomer te vieren: