Wie de échte keuken van een land wil ontdekken, koopt zijn eten het liefst op straat. Het zijn de kraampjes in de smalle straatjes en steegjes van de stad, van waarachter het voedsel van het volk door de burger zelf wordt bereid. Dat is gewoon voedsel dat je voor een gewoon prijsje gewoon uit het vuistje eet. In ‘Streetfood’ werpen we een blik op ‘s werelds mooiste steden en hun streetfood. Deze keer: Barbados.
Barbados. Lang hoef je niet op de wereldkaart te zoeken om het Oost-Caraïbische eilandje aan te kunnen wijzen. Het is dan misschien niet zo bekend als zijn grote broers Cuba, Jamaica en Puerto Rico, maar Barbados combineert het mooiste van die drie eilanden. Wie over de Lewis Boardwalk in hoofdstad Bridgetown loopt, kijkt zijn ogen uit. De haven, opgetrokken uit knalgele en -roze huisjes met witte gevels, is een paradijs op aarde. In het azuurblauwe water dobberen gezellige bootjes en op iedere straathoek wordt muziek gespeeld.

Geurige wijken

De binnenstad van Bridgetown is stedelijk, met zowel moderne als tropisch-victoriaanse architectuur, maar wanneer je even doorloopt beland je in de wijken waar het de hele dag naar eten ruikt. Daar verkopen ze vruchten waar menigeen nog nooit van heeft gehoord: de aki bijvoorbeeld, of de broodvrucht, je vindt ze in grote aantallen. Ooit gehoord van de ikokapruim of de zuurzak? Ieder zichzelf respecterend groenteboertje op Barbados heeft ze op voorraad.
In dit soort wijken zijn de ogen van een hongerige toerist al gauw te groot voor zijn maag. Of het nou vanachter een houten kraampje is, of vanuit de zijdeur van een oude bestelbus, overal staan straatkoks achter grillplaten eten te bereiden om het vervolgens voor een straatprijsje te verkopen. Vlees, vis, voor ieder wat wils. De keuken van Barbados staat net als die van veel andere Caraïbische eilanden – bol van de garnalen, zwaardvis en rode snapper, veelal in gefrituurde vorm. Voor de vleesliefhebber is er varkensvlees, kip of kalkoen, gebarbecued of geserveerd als stoofpotje, met friet ernaast.

Fishcakes

Een goed voorbeeld van echt Barbadiaans streetfood zijn fishcakes. Dit gerechtje, dat je gewoon met je vingers kunt eten, bestaat uit kleine in speciaal paneermeel gefrituurde stukjes bakkeljauw. De precieze receptuur verschilt per wijk en hoewel iedere verkoper je het probeert wijs te maken is er geen echt traditioneel recept.

Wij maakten onze eigen variant op de Barbados fishcakes, zodat ook jij in de vooravond van deze herfst met deze tropische snack aan de slag kunt! Monkey sih, monkey do, zoals ze op Barbados zeggen.
Kijk hier voor het recept!
Tekst: Dion Olbach
Foto’s: Loozrboy (CC-BY), L. Allen Brewer (CC-BY), foodies