Wie de échte keuken van een land wil ontdekken, koopt zijn eten het liefst op straat. Het zijn de kraampjes in de smalle straatjes en steegjes van de stad, van waarachter het voedsel van het volk door de burger zelf wordt bereid. Dat is gewoon voedsel dat je voor een gewoon prijsje gewoon uit het vuistje eet. In ‘Streetfood’ werpen we een blik op ’s werelds mooiste steden en hun streetfood. Deze keer: Chicago
Aan de oever van Lake Michigan, niet ver van de Canadese grens ligt Chicago. Het is een stad die vergeleken met echt iconische Amerikaanse steden als New York en Los Angeles nog een heleboel te raden over laat. Wanneer je echter vanuit een vliegtuig op de stad neerkijkt, kom je er meteen achter dat je wel degelijk met de derde stad van de Verenigde staten te maken hebt.

Het begint al op O’Hare

Dat Chicago een stad op zichzelf is, merk je al wanneer je met je reiskoffer door de hallen van vliegveld O’hare loopt. Midden in de klinische passages van marmer, glas en witgekalkt metaal bevinden zich verschillende zaakjes die kenmerkend zijn voor de grootste stad van de staat Illinois.
Zo vind je er the Berghoff Café. Een klein etablissementje dat met zijn klassieke donkerbruine interieur fraai afsteekt tegen de rest van het vliegveld. Ze verkopen typische delicatessen voor op de hand, zoals warme broodjes met rosbief, pekelvlees, bradwürst of sauerkraut. Dat dat allemaal erg Duits klinkt, is geen wonder. Het café op het vliegveld is de on the go-versie van het bekroonde Berghoff Restaurant in de binnenstad, dat al generaties lang eigendom is van Duitse immigranten. Geen toeval, want het zijn die immigranten – samen met onder meer Mexicanen, Afro-Amerikanen, Polen, Italianen, Grieken en andere Europeanen – waaraan Chicago zijn meest befaamde streetfood te danken heeft.

The Maxwell Street Market

Het vliegveld achter je gelaten en de binnenstad in, is het geen slecht idee om je neus te volgen. Je zult dan merken dat deze je richting The Maxwell Street Market zal leiden. Deze markt tegen de rand van het oude centrum komt niet uit de lucht vallen: al vanaf 1847 werden er aan Maxwell Street tehuizen voor verschillende immigranten gebouwd. Dat de bewoners die straat destijds iedere zondag omtoverden tot een gigantische bazaar, betekent dat je daar nu kunt genieten van het lekkerste streetfood. De markt zelf zit tegenwoordig een paar blokken verder, maar dat doet niets af van het nostalgische gevoel en de heerlijk geur die er tussen de kraampjes hangt. Het kent een geweldige geschiedenis vol bekende bluesmuzikanten en misschien wel even bekende broodjes. The Maxwell Polish bijvoorbeeld, staat icoon voor al het moois dat Chicago op het gebied van streetfood te bieden heeft. Het broodje Poolse worst met gebakken uien en groene pepers ligt gewoon zij aan zij met de alom bekende hotdog, die er in groten getale wordt verkocht. Die hotdogs zijn overigens nergens zo lekker als in Chicago, en je moet dan ook niet raar opkijken als een lokale bewoner je ervan probeert te overtuigen dat het wereldberoemde broodje daar vandaan komt.

Over Chicago valt nog zoveel meer te vertellen. Neem bijvoorbeeld de karakteristieke deep dish pizza of the Chicago-style thin crust pizza die je op iedere straathoek kunt krijgen. Wij hebben echter zoveel honger gekregen dat we zelf al aan de slag gingen met onze eigen variant op de ‘hotdog’, met varkensworst van Livar, coleslaw en ketchup.
Klik hier voor het recept!
Tekst: Dion Olbach
Foto’s: star5112 (CC-BY), Bryan Hayes (CC-BY), foodies