Als er één koekje is waar ik mee opgegroeid ben, dan is het de cantuccino. Met Italiaanse roots vormt dit amandelkoekje uit Toscane een vast onderdeel van mijn leven, we hadden het gewoon al-tijd in huis. Als je destijds mijn bloed had geprikt, zou het waarschijnlijk voor tachtig procent uit cantuccini bestaan.
cantuccini koekjes

Groot inslaan

We namen de koekjes een paar keer per jaar mee uit Italië of ze werden door bezoekende familieleden meegebracht. Zodra ze hier op de markt kwamen volgden maandelijks ritten met de stationcar naar Italiaanse importeurs en groothandels in de regio. Vaste plek voor de gezinsvoorraad was een grote kist in de inbouwkast vol met kiloverpakkingen van Sapori uit Siena, onze huiscantuccini. De moeite om ze zelf te maken nam ik eigenlijk nooit want, waarom? Er was altijd die enorme voorraad. Tot ik een keer dit recept probeerde dat ik jaren geleden van een bakker in Florence kreeg. Het komt qua smaak en geur akelig dicht in de buurt van de cantuccini die we altijd in huis hadden. Idioot dat ik het recept zo lang heb laten liggen.

Thuiskomen met cantuccini

Wanneer ik deze koekjes bak en de ovendeur opentrek, voelt het echt als thuiskomen. Je kunt ze na de maaltijd serveren met vinsanto dessertwijn zoals het hoort volgens de reisgidsen, maar om eerlijk te zijn deden we dat in de praktijk nooit. We zagen het niet echt als een chic koekje, meer als basisbenodigdheid. Dus eet ze wat mij betreft lekker wanneer je wil, met een glas melk of een kop koffie.
 

Traditioneel recept cantuccini

Ingrediënten voor 90-100 stuks*

  • 500 g amandelen
  • 500 g bloem
  • 500 g + extra suiker
  • 3 eieren
  • 3 eidooiers
  • 4 g vanillesuiker
  • 5 g zout
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 1½ el honing
  • 8 g bakpoeder
  • eiwit om te bestrijken
  • bakpapier

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Meng alle ingrediënten behalve het eiwit om te bestrijken tot een samenhangend deeg.
  2. Vorm rollen van ca. 4 cm dik van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Het deeg is plakkerig dus gebruik vochtige handen. Bestrijk de rollen met eiwit en bestrooi ze met suiker. Bak de rollen ca. 30 minuten in de oven. Neem ze uit de oven, laat ze ca. 15 minuten afkoelen en snijd ze in koekjes van 1,5 cm breed.
  3. Leg de koekjes wat uit elkaar of op hun zij en bak ze nog ca. 10 minuten verder in de oven.

TIP: Geen jaarvoorraad cantuccini aanleggen? Halveer de hoeveelheden om minder koekjes te maken.

Zin in meer koekjes met amandel? Probeer ook deze uit China!

Chinese amandelkoekjes
Tekst & foto: Emil Rooijackers