Je moet weten dat ik een lichte Instagramverslaving heb en gek ben op alles wat mooi op de foto gezet kan worden. Toen ik de fotogenieke sfogliatelle langs zag komen was er dan ook geen twijfel meer mogelijk: dit gebakje ging op mijn lijstje met must eats in Napels. Je leest het goed, waar andere citytrippers met een lijst met bezienswaardigheden op pad gaan, ga ik op pad met een lijstje wat ik tijdens mijn reis wil eten. Vaak nog uitgewerkt met waar ik dit lekkers wil bestellen (lees: in het meest fotogenieke of authentieke restaurant, bonuspunten als er marmeren tafels in de zaak staan).

Wat is sfogliatelle?

Wat is een sfogliatelle eigenlijk? Het beste antwoord wat ik je kan geven: een driehoekig gebakje met een gelaagd deegkorstje. Volgens traditioneel recept hebben ze een verslavende vulling van ricotta en sukade, maar inmiddels zijn er door verschillende Napolitaanse bakkers talloze variaties gemaakt. Hoewel het voor ons misschien gek klinkt om te ontbijten met gebak, eten veel Italianen sfogliatelle als ontbijt, natuurlijk met een espresso on the side. Zelf proefde ik de heerlijke lekkernij bij Gran Caffe Gambrinus, een oud Napolitaans koffiehuis. Ik liet de klassieke vulling voor wat hij was en koos voor een onweerstaanbare rozenvulling (waar ik gek op ben sinds ik het rozentaartje proefde bij Laduree), nam een hap en genoot.

Hoe maak je sfogliatelle?

Als er iets opvalt aan de sfogliatelle, is het die mooie laagjes. De laagjes ontstaan eigenlijk op dezelfde manier als je bladerdeeg maakt. Het grote verschil is dat je voor de Napolitaanse traktatie het deeg niet vouwt maar rolt. Ook wordt er volgens traditioneel recept geen boter, maar reuzel gebruikt. Bladerdeeg blaast zich als het ware op omdat het kleine beetje water wat in boter zit verdampt. Bij de sfogliatelle gebeurt dit niet, waardoor je een extreem knapperig (en lekker!) gebakje geserveerd krijgt. Wij maakten zelf een versie met hele zachte boter en als je dan even je ogen dichtdoet, is het net of je in Napels bent. Al boek ik gelijk weer een retourtje als we verantwoord kunnen reizen. Zet die sfogliatelle maar vast op je must eat list!

> Naar het recept voor sfogliatelle

Wil je wegdromen bij de gedachte aan Napolitaanse pizza’s, pasta’s en gebak? foodies’ Roxanne bezocht de stad in januari. Hoe dat was, lees je in het grote Italiënummer. Neem hem mee bij je supermarkt of bestel hem via onderstaande button!

foodies mei/2020

Het Italiënummer

We love Italië