Afgelopen oudejaarsnacht stonden mijn vriend en ik tot over onze enkels in het water op het San Marco plein in Venetië. De week ervoor was het op het journaal dat Venetië voor vijftig procent onder water stond, maar de vlucht was al geboekt en de hoteleigenaar stelde ons gerust ‘jullie slapen op de eerste verdieping’. Dus hebben we onze laarzen ingepakt en zijn we toch gegaan, oud en nieuw in Venetië is wel een gokje waard.
Met heerlijke verse Italiaanse pasta’s en smeuïge risotto in ons achterhoofd gingen we de eerste avond na aankomst op zoek naar een leuk restaurantje. Het water hield ons niet tegen. Toerisme heeft echter hard toegeslagen in Venetië, het populaire plaatsje stikt van de pizzeria’s met slechte service en hoge prijzen, die door alles behalve Italianen gerund worden.
Weet je de weg te vinden in de doolhof van smalle steegjes en bruggetjes dan vind je tentjes die zeker de moeite waard zijn. Zo kwamen we uit bij VinoVino, een typische Italiaanse encotica met eenvoudig Italiaans eten en een ruime, zeer ruime keuze aan wijn. De naam deed al zoiets vermoeden. Het is het goedkopere broertje van het restaurant ernaast, samen delen ze één keuken. Met 350 verschillende Italiaanse en Europese wijnen kun je er prima een avond doorbrengen. Of twee, in ons geval.
Terug thuis gebeurde er iets ergs, met één druk op de knop wiste iemand al mijn bijzondere mistige, waterige foto’s van het ondergelopen winterse Venetië. Als troost gaf de boosdoener me een cadeautje. 1000 dagen Venetië, een pocket geschreven door een culinair recensente en chefkokkin, met achterin typisch Italiaanse recepten. Op de eerste pagina ontmoet de kokkin de liefde van haar leven in…jawel, VinoVino, haar favoriete encotica. Zonder foto’s waande ik me toch weer terug in Venetië, in VinoVino, met een lekker glas wijn.
Verstopt op diverse plaatsen in Venetië zijn nog veel meer goede restaurants, maar ik raad niemand aan om te gaan zoeken zonder voorbereiding. Daarnaast is het heel verstandig om vooraf te reserveren, want de knusse restaurants en barretjes zijn zó vol. Lukt het niet om binnenkort nog naar Venetië te gaan, proef dan van Venetië met 1000 dagen Venetië.