Wat komt er allemaal kijken bij de opzet van je eigen restaurant? Sjaak (29) bouwt aan zijn culinaire droom, restaurant De Centrale in Delft, en houdt je elke twee weken op de hoogte van de vorderingen.
Sjaakblog1
Hallo, ik ben Sjaak Borsboom; culinair avonturier en schrijver van het kookboek Gastrovan – Met je neus in de boter. Afgelopen weken bouw ik aan mijn droom. Ik klus samen met Thijs (mijn broer) en Daan (mijn beste vriend) aan een monumentale vleeshal in het centrum van Delft. We maken een restaurant en een podium voor de ambachten uit de streek en cultuur.

Opbouwen

Hier vordert de bouw gestaag. We zijn in januari begonnen met slopen en de periode van opbouw is nu eindelijk aangebroken. We bouwen aan de fundering van wat later ons restaurant gaat worden. De leidingen die we door het gebouw trekken, zullen ons als aders van krachten voorzien om mensen nog jaren te laten genieten.
Als kok werk je bijna nooit aan iets wat zo permanent is. Je maakt een geheel van verschillende componenten dat op een bepaald moment eenmalig geschikt is voor consumptie. Het tijdelijke genot van een goed gerecht voelt nietig wanneer je het vergelijkt met het storten van een vloer. Die gaat je nog jaren dragen! De romantiek van goed eten zit hem in alle moeite van de (voor)bereiding, die zorgvuldig wordt gereproduceerd, om keer op keer voor een mooie beleving te zorgen – op het bord en in de mond.
De komst van stromend water is dan ook een emotioneel kantelpunt. Voor het zetten van koffie leenden we maandenlang water bij de buren. Plotseling zie je wat zo’n vanzelfsprekendheid doet met het gemak in je leven. De beschaving keert terug in het pand en opent de deur voor de installatie van de keuken. Nu er ook gas door de leidingen pompt, begint ook mijn hart sneller te kloppen. Afgelopen week kwam ons gasfornuis. Een roestvrij stalen zwaargewicht met een oppervlakte van een kleine studentenkamer. Na de droomvondst van het tweedehands apparaat heeft de plaatsing nog een half jaar op zich laten wachten. Het verlangen groeit nog met de dag; ik kan niet wachten op het moment dat we elkaar in het heetst van de strijd leren kennen.
We hebben nog genoeg te doen, maar het vuur is er!
decentrale1
decentrale2
decentrale3
decentrale4