Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
restaurants in Parijs

Restaurants in Parijs: de beste tips van locals

In samenwerking met Mo'Media & Eurostar
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Ga je een weekendje naar Parijs? Dan zijn dít de hidden gems, die leuke verstopte plekjes waar je niet zomaar komt en de beste restaurants in Parijs. We combineren onze eigen favorieten met de beste tips uit het boek ‘Dwars door Parijs’, zodat je al etend Parijs kunt ontdekken.

Bas:
“Het liefst ontdek ik een stad al etend, boek bijvoorbeeld een foodtour door Le Marais of één van de andere wijken in Parijs.”

Restaurants in Parijs

Parijs is de stad van de liefde, en liefde gaat door de maag. Dat neemt niet weg dat ik pas in Parijs ben geweest als ik de Eiffeltoren heb gezien, maar ik ga vooral naar Parijs voor al het eten. De kans is dan ook groot dat je me tegenkomt met een stokbrood en een fles wijn onder mijn arm, terwijl ik een croissant naar binnen werk en op zoek ben naar de beste oeufs mayo en de lekkerste stinkkaas bij restaurants in Parijs.

Wil je de stad al etend ontdekken? Boek dan bijvoorbeeld een foodtour door Le Marais, waarbij je naast goed eten ook nog eens heerlijke wijn proeft.

Dwars door Parijs

De vier vrienden Manu Payet, Caroline de Maigret, Gwilherm de Cerval en Zazie Tavitian schreven samen het boek ‘Dwars door Parijs‘, een gids die anders is dan alle andere gidsen. In dit boek vind je namelijk geen lijstjes met de populairste restaurants in Parijs – waar je vaak al weken van tevoren moet reserveren.

Nee, in dit boek vind je hun persoonlijke favorieten, vaak nét buiten het centrum en ingedeeld per gerecht. Kortom, waar eet je de allerbeste blanquette de veau, welke bistro serveert de lekkerste purée-saucisse en waar móét je naartoe voor een croque monsieur waar je u tegen zegt?

Uit het boek € 22,50

Bestel nu het boek:

dwars door parijs

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

10e arrondissement in Parijs

In het 10e arrondissement van Parijs – een opkomende wijk naast station Gare du Nord – spreek ik af met de auteurs van ‘Dwars door Parijs’, in de sfeervolle bistro waar het ooit begon: Les Arlots. Met de Eurostar ben je zo in Parijs en vanaf het station is het nog geen tien minuten lopen.

De bistro telt maar een paar tafels, het menu staat met de hand uitgeschreven op een ouderwets krijtbord en de flessen wijn staan overal uitgestald. Sfeervol, intiem en heel erg Frans. Kortom, wat is dit een fijne plek in Parijs.

Terwijl de eerste gerechten op tafel verschijnen (oeufs mayo, terrine, tartare de thon, gâteau de foie) vertelt Caroline over het boek: “Het idee dwaalde al jaren door mijn hoofd, ik wilde graag een gids maken over de plekken waar ik samen met vrienden kom. De plekken die we de moeite waard vinden om door weer en wind drie kwartier voor te reizen, maar ook onze favorieten in het 10e arrondissement, een ondergewaardeerde wijk in Parijs.”

auteursfoto Dwars door Parijs (Dimitri Coste)

Foto: Dimitri Coste

Restaurants in Parijs: locals en culinaire vrienden

Caroline schakelde de hulp in van haar culinaire vrienden: cabaretier en levensgenieter Manu Payet, sommelier en journalist Gwilherm de Cerval en culinair journalist Zazie Tavitian. Aan dezelfde tafel als waar wij nu zitten, besloten de vier vrienden ‘Dwars door Parijs’ te maken.

“We raakten maar niet uitgepraat over eten”, vertelt Manu. “En dan vooral over de plekken die we elkaar tipten. Niet alleen om de geweldige gerechten, maar om het totaalplaatje. Juist de plekken waar nog geen TikTokrijen staan, waar de gastvrijheid uitmuntend is en waar het eten tongstrelend is. Dit soort plekken wilden we in het boek, als eerbetoon aan Parijs en als eerbetoon aan de plekken die als thuis voelen.”

Zazie glimlacht en vertelt verder: “Deze gids gaat niet zozeer om de populairste restaurants, maar juist om de plekken die zichzelf onderscheiden van de rest. Dat doen ze door geweldige gerechten te serveren, omdat het de perfecte plek is om je schoonouders mee naartoe te nemen, of omdat je er midden in de nacht nog terecht kunt voor heerlijk eten.”

Oeufs mayo & purée saucisse

Terwijl ik nog aan het bijkomen ben van de oeufs mayo – zonder te overdrijven, dit waren de lekkerste die ik ooit heb gegeten – verschijnt het volgende gerecht op tafel: purée-saucisse. Hier staat Les Arlots om bekend: hun huisgemaakte worst, geserveerd met zijdezachte aardappelpuree.

Ik vraag aan Manu of hij niet bang is dat hier straks ook een lange rij voor de deur staat. “Nee hoor, en als dat gebeurt gun ik het Les Arlots alleen maar”, vertelt Manu. Caroline vult hem grinnikend aan: “Er staan zoveel adressen in het boek, er blijft genoeg over om uit te kiezen. Daarnaast ontdekken we elke dag weer nieuwe parels; we zullen altijd ons eigen geheime lijstje hebben.”

Eten in Parijs

Het eten bij Les Arlots is geweldig en de beaujolais die Gwhilherm uitzocht glijdt naar binnen als limonade. De vier vrienden hebben mij overtuigd: met het boek in mijn hand duik ik Parijs in. Met als eerste tip: sla het 10e arrondissement niet over.

Ik snap dat je graag naar de populaire wijken Le Marais, Montmartre en Montparnasse wil als je in Parijs bent, maar struin ook eens door het 10e arrondissement. Op elke hoek zit wel een goede bakkerij, romantische bistro of sfeervol terrasje.

Restaurants in Parijs

Parijs is natuurlijk de stad van croissants, baguettes, kaas en wijn, maar ook de stad van romantische bistro’s en sterrenrestaurants. Geïnspireerd door de tips uit ‘Dwars door Parijs’ zette ik mijn favoriete hotspots en restaurants in Parijs op een rijtje.

Les Arlots

Natuurlijk mag het restaurant waar ik samen lunchte met Manu, Caroline, Gwilherm en Zazie niet ontbreken. Als vegetariër kun je deze bistro beter links laten liggen; de kaart bestaat uit Franse klassiekers met veelal vlees of vis. Bestel vooral de purée-saucisse, nergens in Parijs vind je ’m zo lekker als hier.

Je vindt Les Arlots aan 136 Rue du Faubourg Poissonnière.

Restaurants in Parijs Les Arlots

The Butcher of Paris

Als je dan toch richting Le Marais gaat, neem dan vooral een kijkje in de Marche des Enfants Rouges. Wandel over de markt, kijk je ogen uit, proef van alles en strijk uiteindelijk neer aan de bar van The Butcher of Paris.

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

Bij dit restaurant in Parijs eet je namelijk de lekkerste croque monsieur wat mij betreft. Daarnaast schenken ze ook nog eens erg goede wijn en serveren ze geweldige borrelplanken.

The Butcher of Paris vind je in de Marche des Enfants Rouges, aan 39 Rue de Bretagne.

Restaurants in Parijs: Hôtel Grand Amour

Dit hotel – in het 10e arrondissement – is niet alleen een heerlijke plek om te slapen, ze serveren ook een erg goede steak tartare met pommes frites. De prijzen zijn vriendelijk, de porties zijn meer dan royaal en het eten is heerlijk. Overigens staan er meer Franse klassiekers op de kaart, dus bereid je voor op keuzestress.

Je vindt Hôtel Grand Amour aan 18 Rue de la Fidélité.

Hôtel Grand Amour (restaurants in Parijs)

L’évasion: restaurant in Parijs

Volgens Manu en Caroline serveren ze bij dit restaurant in Parijs de allerbeste blanquette de veau. Deze Franse kalfsragout is een echte klassieker, die ik zelf alleen bestel als ik ontzettende trek heb. De porties zijn vaak royaal, en deze kalfsstoof is over het algemeen niet erg licht. Dat neemt niet weg dat de smaak geweldig is; elke hap smelt weg op je tong.

Je vindt L’évasion aan 7 pl. Saint-Augustin.

Au Pied de Cochon

Deze brasserie in de wijk Les Halles – midden in het centrum van Parijs – is gespecialiseerd in vis en zeevruchten, al vind je veel meer gerechten op de kaart. Los van hun specialiteiten raad ik je absoluut de soupe à l’oignon aan, net als de croquettes de cochon. Het grote voordeel van Au Pied de Cochon? Ze zijn elke dag open van 8.00 uur ’s ochtends tot 5.00 uur ’s nachts.

Je vindt Au Pied de Cochon aan 6 Rue Coquillière.

Double Dragon

Michelin bekroonde dit Aziatische restaurant in Parijs met een Bib Gourmand, wat mij betreft meer dan terecht. De zussen Tatiana en Katia Levha maken dagelijks de mooiste gerechten. Mijn persoonlijke favoriet? De bao met comté en XO-saus. Niet over nadenken, gewoon doen. Op de kaart vind je overigens ook een aantal verrukkelijke vegetarische opties.

Je vindt Double Dragon aan 52 Rue Saint-Maur.

Bakkerij in Parijs: Mamiche

Deze bakkerij vind je in het 9e en het 10e arrondissement in Parijs. Wees er vroeg bij, want er staat al snel een behoorlijke rij met Parijzenaren voor de deur.

Absolute do’s bij deze boulangerie? Bestel de pain au chocolat, de croissants, de eclairs en proef wat van het ambachtelijke brood. Absolute don’ts? Mamiche overslaan als je in Parijs bent.

Je vindt Mamiche o.a. aan 45 Rue Condorcet.

Bakkerij Mamiche in Parijs

Ontbijt in Parijs: La Maison Milie in Montmartre

Start je dag goed met een fijne ochtendwandeling door Montmartre, en strijk vervolgens neer bij La Maison Milie voor een heerlijk ontbijt. Naast smaakvolle gerechten zoals eggs benedict en verse galettes, schenken ze ook nog eens hele goede koffie.

Je vindt La Maison Milie aan 19 Rue la Vieuville.

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!