Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Schatzoeken in Umbrië

Schatzoeken in Umbrië

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Van de beste prosciutto tot truffels, verse geitenkaas en verhitte conversaties met marktkoopmannen. Redacteur Anne dompelde zich een maand lang onder in de boerenkeuken van Umbrië.

Lang hoef ik niet te sjouwen als ik ’s avonds om elf uur uitstap op het verlaten dorpsstation Fabro-Ficulle. De enige andere treinverlater, een jongen niet ouder dan zeventien, heeft mijn zware koffer al overgepakt. O ja, we zijn in Italië. Hier is de man galant en de keuken ruw.

Liefde voor eten

Mijn liefde voor eten is zonder twijfel in Italië ontstaan. Tomaten en watermeloenen uit de moestuin, bistecca van de houtskoolbarbecue, zoutloos brood met olijfolie en ragù op plastic bordjes langs het zwembad, het zijn smaken die ik als kind op vakantie leerde kennen en die nooit meer uit mijn herinnering zijn verdwenen. Twintig jaar na dato dompel ik me een maand lang onder in de keuken van Umbrië. Uitvalsbasis is Podere del Buongustaio, de B&B met appartement van Adje Middelbeek. Zeven jaar geleden gooide ze het roer om en verkaste van Drenthe naar deze prachtige plek in Montegiove. “Vanwege de natuur, de stilte, het uitgestrekte landschap en het eten.”

Geen toeters en bellen

Want Adje is naast gastvrouw ook een gepassioneerd kok: “Umbrië is het meest basale gebied dat ik ken. Het is ongepolijster dan bijvoorbeeld Toscane, minder ingericht. Hier geen toeters en bellen, ben je gek. Die instelling zie je in de keuken terug. Eten met de seizoenen is hier zo vanzelfsprekend. Het is niet eens een topic – gewoon een bijeffect wanneer je eet wat in je eigen omgeving groeit. Als je de echte Italiaanse keuken wil leren kennen, dan is Umbrië de plek.”

 Lees het hele verhaal over de beste culi-adresjes en de avonturen van Anne in Umbrië in foodies mei: Italia!

Tekst en foto’s: Anne Heesink

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!