In het weekend van 20 t/m 22 oktober wordt het Gelderse Ede omgetoverd tot een waar paradijs voor de wild-liefhebber. Störrig is een gloednieuw festival over al het heerlijks dat de natuur te bieden heeft. Wij zijn heel benieuwd en lichten dit festival graag voor jullie uit.
Voor het festival worden 8 topkoks gekoppeld aan 8 specialisten op het gebied van wild, wildpluk, vuur, rook, paddenstoelen, inmaken, bos, natuur etc. Elk koppel bedenkt 2 nieuwe gerechten – waarvan 1 verplicht vegetarisch – die de basis van het festival zullen vormen.

Störrig

Het festival is vrijdag 20 oktober al begonnen. Er waren 8 workshops om uit te kiezen. Van fermenteren tot chutney maken, van rook technieken tot cider- en bierbrouwen en van Dutch ovens tot eigengemaakte worst en paté. We sluiten ons aan bij de workshop “wild” van W&G Brinkhorst. Dit bedrijf uit Ede specialiseert zich in kip, kalkoen, wild en gevogelte. De workshop was in twee delen opgedeeld, eerst een stukje theorie en uitleg en vervolgens mochten wij zelf aan de slag met het plukken en schoonmaken van een houtduif.
workshop störrig
De hele avond was gevuld met enthousiaste deelnemers en begeleiders. Stuk voor stuk een passie voor lekker eten, koken en/of wild. Een leuke aftrap van een prachtig weekend met als thema wild: een culinaire ode aan de Veluwe.

Zaterdag: Wildfestival

Op zaterdag is in en op de stormbaan van de Maurits kazerne van Ede het festival. Dan komt de echte culinaire ode aan de wilde Veluwe naar boven. De 8 chefs en hun partner zorgen voor nieuwe gerechten die jullie kunnen proeven en ervaren. En dat zijn écht nieuwe gerechten. Denk aan een wildhotdog van eend of wilde kaasbierfondue met paddo’s & wildkruid. Elke chef heeft naast de gerechten met vlees ook een vegetarisch gerecht staan. Het zijn hele specifieke gerechtjes en op=op, tip: wees er op tijd en proef verspreid over de dag alle lekkere gerechtjes.

Welke culinaire koppels kunnen we dan verwachten?

  • Estée Strooker van ’t Amusement meets Leendert Houweling (wildbeheerder)
  • Edwin Van Den Oever van Het oude Politiebureau meets Lennard ter Hall (slakken kweker Slow Escargots)
  • Emile van der Staak van Restaurant De Nieuwe Winkel meets Bart Smit (wetenschapper)
  • Mathijs Van Milt van Grand Cafe Hotel Kruller meets Landgoed Kernhem (Brandrood Kaas & Makandra)
  • Nel Schellekens van Nel Schellekens & GiesZ meets Mattias Terpstra van Nevel Artisan Ales (bier)
  • Louis Bos van Planken Wambuis meets Pieter Keuter van ROOKmetSMAAK (rook technieken)
  • Jord Althuizen pitmaster bij Smokey Goodness en wereldkampioen BBQ Whole Hog meets onze allereigenste Christian Weij, fermentatiespecialist.
  • Rik Jansma van Restaurant Basiliek meets Annemarie Wolferink, wildplukster uit Ede.

Naast het proeven van deze heerlijke gerechtjes is het één groot buitenfeest met, demonstraties, een kinderkooktent, muziek, oude Keltische verhalen, jachthoornblazers en een markt met kramen die aansluiten op het thema. Er is zelfs en barbier en een pop-up hottub plein. Een leuke ervaring waar nog steeds een paar kaarten voor te krijgen zijn. Het festival is op zaterdag gratis toegankelijk en je betaalt alleen voor de ontspanning in de hottubs en sauna’s en voor het eten en drinken.
“Tip: Trek goede waterdichte schoenen aan. Het festival is buiten en het gras kan na de regenval drassig zijn.”

Zondag: Wildpluk-wandeling en lunch

Op zondag is er een wildpluk-wandeling. Je gaat dan vanaf het festivalterrein met boswachters en wildplukkers de bossen in om een deel van de lunch bij elkaar te rapen. Terug op het festivalterrein bereid je de lunch op de open vuren en kan je nog uren genieten van de sauna’s en hottubs. Ook voor deze dag zijn er nog steeds kaarten te koop, zien we jullie daar?
“Störrig is Veluws voor ruw, vasthoudend en stoer. Dat zal zeker te merken zijn bij dit festival.”
logo störrig
Voor meer informatie kan je natuurlijk op de website van dit event terecht: www.storrig.nl
Tekst: Tosja Brust