Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Streetfood: Tokyo

Streetfood: Tokyo

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Wie de échte keuken van een land wil ontdekken, koopt zijn eten het liefst op straat. Het zijn de kraampjes in de smalle straatjes en steegjes van de stad, van waarachter het voedsel van het volk door de burger zelf wordt bereid. Dat is gewoon voedsel dat je voor een gewoon prijsje gewoon uit het vuistje eet. In ‘Streetfood’ werpen we een blik op ’s werelds mooiste steden en hun streetfood. Deze keer: Tokyo.

Als er één land bekend staat om zijn streetfood, dan is het Japan wel. Termen als sushi, sashimi, teriyaki en noodles zijn al jaren liefdevol geadopteerd door ieder denkbaar land. Wie aan Japan denkt, denkt aan stokjes, zowel in de gitzwarte haren van slanke geisha’s als naast een kommetje sojasaus. Toch gaat de Japanse straatkeuken verder dan die stokjes. Of eigenlijk neemt het juist een stapje terug. De welbekende sushirol bijvoorbeeld, behoor je eigenlijk gewoon met je vingers te eten, net als het grootste deel van de andere gerechten die je in de straten van Tokyo aantreft.
een middag in ueno

’s Werelds grootste vismarkt

Tokyo zou de hoofdstad van die streetfood-oppermacht niet zijn, als je er één specifieke wijk zou kunnen aanwijzen, waar je voor streetfood terecht kunt. In de metropool zul je moeten kiezen. Ga je voor de Japanse viscultuur, dan doe je er goed aan om de Tsukiji-vismarkt in de wijk Chūō te bezoeken.

Op zoek naar Japanse viscultuur? Breng een bezoekje aan de Tsukiji-vismarkt

Niet alleen worden er in de hallen van deze gigantische groothandel enorme hoeveelheden vis geveild, het buitenterrein ervan staat ook nog eens bomvol met voedselkraampjes, die de focus leggen op verse ingekochte vis. Zo kun je je er te goed doen aan gegrilde unagi, gevulde en gestoomde oesters en tonijnsteaks aan een spiesje. Vergeet bovendien de tamago niet. Deze zoete eiermaaltijd (aan een stokje), laat zich het beste vergelijken met eiercustard en is de lange rij voor het kraampje meer dan waard.
straatkok bereidt takoyaki

Smalle loketjes

Jindaiji, Togoshi Ginza, Asakusa en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Eigenlijk zijn al deze stadsdelen wel een kleine toelichting waard, maar wil je échte tradionele Japanse marktdrukte ervaren, ga dan naar Ueno. Daar kun je je schrap zetten voor een gezellig, chaotisch, aangenaam ruikend hutjemutje. De honderden straatkoks staan daar haast hand in hand, in loketjes van krap twee breed. Iets dat zorgt voor een druk kleurrijk geheel, waarin de ene particulier zijn producten nog schreeuweriger vermarkt dan de andere.

Smalle loketjes en kleurrijke zonneschermen. Je vindt ze in Ueno.

Gefrituurde dumplings vind je er in groten getale, net als takoyaki: balletjes van octopus in deeg, die je naar eigen smaak kunt garneren. En ben je klaar met al dat hartigs? Probeer dan eens daifuku, een klein zoet broodje gemaakt van rode-bonenpasta, kleefrijst en zoete vulling.
Na een middagje Ueno ben je uitgeput van de drukte en voelen je benen zwaar. Dan is het lekker om aan de rand van de markt even een rustig plekje op te zoeken en te genieten een heerlijke gyudon met shichimi. Dat is een schaaltje rijst met vlees en ui, milde saus, mirin en een typisch Japanse kruidenmix die wij zo lekker vonden dat wij er een eigen variant op maakten!
gyudon met shichimi

Ook aan de slag met dit typisch Japanse gerecht? Ons recept vind je hier!
Tekst: Dion Olbach
Foto’s: Juan A. (CC-BY), Frizzlechicken (CC-BY), foodies

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!