Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Wildplukken: 8x voedselbos in Nederland

Wildplukken: 8x voedselbos in Nederland

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Struinen en plukken rechtstreeks uit de natuur is leuker dan ooit met al die duurzame initiatieven in Nederland. Koken met je eigen oogst maakt elk gerecht een stuk romantischer en vooral meer betekenisvol. Maar wat kun je eten, en in welk voedselbos in Nederland mag je plukken? Plus de hamvraag: waar ga je al die paddenstoelen, aalbessen of daslook vinden? Dit zijn de leukste plekken om te gaan plukken met experts!

Voedselbos in Nederland

Ze ontstaan gelukkig steeds meer! Pluk je eigen ingrediënten en maak de lekkerste gerechten. Ben jij al weleens bij een voedselbos in Nederland geweest? Bekijk onze tips en maak eens een afspraak. Wie weet krijg je de smaak helemaal te pakken!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Ketelbroek Groesbeek van Wouter van Eck

Niet toegankelijk voor het grote publiek, maar een pionier op het gebied van voedselbossen is Wouter van Eck, die in 2010 het eerste voedselbos in Nederland ‘Ketelbroek’ ontwikkelde in Groesbeek. Een bijzondere biotoop met jaarlijks rijkere oogsten en meer soorten dieren en insecten die er een ideale leefomgeving vinden. Inmiddels is er een prachtige permacultuur ontstaan (permanente agricultuur) en levert Ketelbroek elke week verse producten aan De Nieuwe Winkel in Nijmegen, zoals daslook of pittige bloemen van Japanse gember.

In het voorjaar geeft Wouter rondleidingen door zijn voedselbos, een bezoekje waard om meest ervaren voedselbos in Nederland te bezoeken!

Plukn in Groningen

Een natuur-inclusief en duurzaam voedsellandschap creëren, dat is de missie van Plukn. Met vier knappe koppen gingen de jonge Groningers de uitdaging aan om een permacultuur neer te zetten waar je eet bij een farm-to-table stijl restaurant en educatieve workshops kunt volgen. Leuk is ook dat ze erg actief zijn op socials en je dus ook daar van alles blijft leren. Toch liever in het midden van de natuur zijn? Plukn heeft een ecolodge waar je een nachtje kunt slapen: a room for two please! Bovendien vind je in de webshop vaak producten gemaakt van Plukn’s oogst. Zoals bijvoorbeeld Plukn’ aardbeienjam.

voedselbos in Nederland

Casa Foresta van Edwin Flores

Op pad met kenner en wildplukker Edwin Flores is niet alleen leerzaam, ook nog eens heel erg leuk. Op het festival Mañana Mañana organiseerde hij al wildpluk-workshops en die kun jij nu nog volgen. In vier uur ga je samen op pad op zoek naar daslook, paddenstoelen, eetbare bloemen en plantjes die naar Granny Smith en wasabi smaken. Niets leuker dan met een kenner te zijn in een omgeving waar nog veel te ontdekken valt.

PermacultuurCentrum in Haarlem

De handen uit de mouwen steken en er iets bij leren? Daarvoor ga je naar PermacultuurCentrum in Haarlem waar je voor een ontspannend dagje tuinieren terecht kunt. Met een mandje oogst en heel veel kennis ga je weer naar huis, om voortaan elke week terug te keren. Op werkdagen zijn er mensen die je graag meenemen in deze permanente agricultuur waar allerlei eetbare planten, gewassen en bloemen te vinden zijn. Meer weten over dit voedselbos in Nederland? Neem even een kijkje op de website van PermacultuurCentrum. 

Tuin Smakelijk in Twente

Een stel dat samen een voedselbos in Nederland heeft in hun achtertuin en je kunt er elke dag een kijkje nemen door hun prachtige Instagram? Stop maar met zoeken, want Vera en Remco zijn de permacultuur-droom.

Te midden in Twente passen ze al 17 jaar (!) lang permacultuur principes toe. Met een eetbare bostuin telen ze fruitbomen, klein fruit, groentes, kruiden en eetbare bloemen in hun achtertuin. We zijn nu al fan van Vera en Remco, maar wacht maar tot je de rest van de tuin ziet. Samen schreven ze een boek Tuin Smakelijk en Vera ontwerpt concepten voor jouw op maat gemaakte eetbare voedselbos. Meer weten? Kijk op de website van Tuin Smakelijk.

Regelmatig geeft Vera een cursus over het aanleggen van een permacultuur moestuin, meedoen!

bramen plukken

Fruitproeverij Zandberg in Rijswijk, de Betuwe

Een fijne plek om tot rust te komen is de fruitproeverij van Laurens, Pauline en Christiaan in Rijswijk. Sinds 2013 is de Fruitproeverij bezig om zoveel mogelijk soorten vruchten te laten groeien in hun prachtige plukbos op basis van de permacultuur principes. Er groeien bramen, pruimen, hazelnoten, kiwibessen, frambozen maar ook kriek en kersen! Er loopt een slingerpad tussen het wilgenpad waar ze hun voedselbos aanlegden en dat maakt deze omgeving meer dan idyllisch.

Elk weekend kun je hier een tussenstop maken om een verfrissend drankje te drinken op het terras van de Fruitproeverij en mag je zelf gaan plukken. Heerlijk! Liever het hele weekend blijven? De B&B Fruitproeverij is dan echt iets voor jou.

Mijn Stadstuin in Amsterdam

Wil jij wel je eigen pluktuin gaan verbouwen met andere groene vingers om je heen? Bij ‘Mijn Stadstuin’ in Amsterdam verbouw je je eigen groenten, fruit, bloemen en planten in een stadstuin. Op fietsafstand van Amsterdam vind je een oase aan kennis en groene vingers. De tuinbutlers helpen je met het verzorgen van de flora waar nodig. Er is genoeg materiaal om te beginnen, dus wees er snel bij want de tuintjes raken langzamerhand allemaal bezet.

Op pad in het voedselbos?

Zelfstandig op pad? Kijk eens op deze Wildplukwijzer naar alle plekken waar je aalbessen, walnoten, bramen of tamme kastanjes kunt vinden. Vind alles wat je moet weten over eetbare wilde planten en paddenstoelen in het boek De wandelende fijnproever van Ria Loohuizen.

voedselbos in Nederland

Lees ook:

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!