Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van

Advertentie

Wie iets te vieren heeft trakteert. En dat doe je het liefst met taart. Nu kun je natuurlijk bij de bakker een taartje kopen, maar nog leuker is om zélf taart te bakken. Met deze taart recepten bak je zelf de sterren van de hemel, van klassieke appeltaart tot chocoladetaart en citroen meringue taart.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Basisrecept appeltaart

Basisrecept: appeltaart

Als er één gebakje is dat alom geliefd is, is het wel appeltaart. Dit basisrecept zorgt er niet alleen voor dat je later op de dag iedereen blij kunt maken, je haalt ook nog eens heerlijke geuren in huis. Terwijl jouw traktatie gaart in de oven, verspreiden de aroma’s van kaneel en warme appel zich door de kamer. Het is dan ook maar wat moeilijk om van deze lekkernij af te blijven terwijl hij afkoelt in de vorm.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 200 g koude boter
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker (8 g)
  • 350 g zelfrijzend bakmeel
  • zout
  • 1 el melk (evt.)
  • 8 appels (goudreinet)
  • 100 g krenten
  • sap van 1/2 citroen
  • bloem
  • 50 g suiker
  • 1 el kaneelpoeder
  • 4 el paneermeel
  • 1 ei

Benodigdheden

  • vershoudfolie

Bereiding

  1. Snijd de boter in blokjes. Kneed van de boter, de witte basterdsuiker, het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout en kruimelig deeg. Voeg eventueel de melk toe als het deeg te droog is. Kneed niet langer dan nodig om het deeg bij elkaar te houden. Verdeel het deeg in 3 stukken en laat het verpakt in vershoudfolie ca. 30 minuten rusten in de koelkast.

  2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in plakjes. Meng de krenten met het citroensap en laat ca. 10 minuten staan. Vet een springvorm in en bestuif hem met bloem.

  3. Leg 1 stuk deeg in de springvorm en druk over de hele bodem plat uit. Maak van het tweede stuk deeg een rand in de vorm en druk hem goed vast op de bodem. Meng de appels met de krenten, de suiker en de kaneel. Strooi het paneermeel over de deegbodem en verdeel er de appels over. Druk de appels goed aan.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200 graden, hetelucht: 175 graden). Rol het derde stuk deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne lap. Snijd uit het deeg repen van ca. 1 cm breed. Vorm bovenop de taart een raster van de deegrepen en druk het aan de randen goed vast.

  5. Kluts het ei en bestrijk er de bovenkant van het deeg mee. Bak de taart ca. 1 uur in de oven. Neem de appeltaart uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen.

Chocoladetaart

Wie is er geen fan van chocolade. En niet alleen om zo te eten, met deze chocoladetaart recepten maak je er ook de lekkerste baksels mee.

thumbnail voor Donkere chocoladetaart
Eenvoudig

Donkere chocoladetaart

recept Malteser-chocoladecheesecake
Eenvoudig
60 min

Malteser-chocoladecheesecake

Weekendbaksels chocoladetaart met mascarpone van aardbeien
Uitdagend
75 min

Chocoladetaart met aardbeienmascarpone

thumbnail voor Chocoladetaartje met munt en frambozen
Gemiddeld
50 min

Chocoladetaartje met munt en frambozen

Chocoladetaart met pindakaramel
Gemiddeld
90 min

Chocoladetaart met pindakaramel

chocoladetaart met hazelnotenlikeur
Gemiddeld
30 min

Chocoladetaart met hazelnotenlikeur

Chocoladetaart met frambozenroom
Eenvoudig
75 min

Chocoladetaart met frambozenroom

Chocoladetaartjes
Gemiddeld
45 min

Chocoladetaartjes

chocoladetaart
Eenvoudig
90 min

Dubbele chocoladetaart met bosvruchten

frambozentaartje
Eenvoudig
100 min

Frambozen-wittechocoladetaartje

Advocaat-chocoladetaart voor Pasen
Uitdagend
90 min

Advocaat-chocoladetaart voor Pasen

Hazelnoot-chocoladetaart
Gemiddeld
120 min

Hazelnoot-chocoladetaart

Heel-veel-chocoladetaart
Gemiddeld
90 min

Heel-veel-chocoladetaart

Ingestorte chocoladetaart
Gemiddeld
60 min

Ingestorte chocoladetaart

quooker recepten
Eenvoudig
30 min

Snelle chocoladetaartjes met de Quooker

thumbnail voor Chocoladekwarktaartje
Gemiddeld
120 min

Chocoladekwarktaartje

Bakken voor kerst: zwartebonentaart met pure chocolade 1
Gemiddeld
120 min

Zwartebonentaart met pure chocolade, kersen en meringue

Chocolade-kersentaart
Eenvoudig
60 min

Chocolade-kersentaart

malteser ijstaart
Gemiddeld
60 min

Malteser ijstaart

thumbnail voor Chocoladefudgetaart met chocolademousse, hazelnootcrunch, botercrème en chocoladedrip
Uitdagend
120 min

Chocoladefudgetaart met chocolademousse, hazelnootcrunch, botercrème en chocoladedrip

Paastaart met witte chocolade
Eenvoudig
65 min

Paastaart met witte chocolade

Chocoladeciambella met amarenakersen en pistache
Eenvoudig
90 min

Chocoladeciambella met amarenakersen en pistache

chocoladetulband
Gemiddeld
75 min

Chocoladecake met cheesecakevulling van Inge

chocoladecakejes met kardemom en koffie
Eenvoudig
80 min

Chocoladecakejes met kardemom en koffie

thumbnail voor Kleffe chocoladecake met kirschroom
Eenvoudig
40 min

Kleffe chocoladecake met kirschroom

Brooklyn black-outtaart
Uitdagend
75 min

Brooklyn black-outtaart

Chocoladetruffeltaart met frambozenglazuur
Gemiddeld
55 min

Chocoladetruffeltaart met frambozenglazuur

Chocoladetruffeltaart
Eenvoudig
60 min

Chocoladetruffeltaart van Donna Hay

Chocoladebiscuitrol met kastanje-kersenvulling
Uitdagend
75 min

Chocoladebiscuitrol met kastanje-kersenvulling

Chocoladebiscuitrol met kokos en passievrucht
Gemiddeld
90 min

Chocoladebiscuitrol met kokos en passievrucht

Chocolade Praline Taart Yvette van Boven
Eenvoudig
45 min

Chocolade-pralinétaart met zoutvlokken

kersentaart
Uitdagend
90 min

Kersentaart

Hartige taart

Naast zoete taart, kun je ook hartige taart bakken. Het verschil met quiche ? Deze laatste heeft een bodem van zanddeeg en is vaak gevuld met een romige vulling van room en eieren. Hartige taart kan ook gemaakt worden met een bodem van bladerdeeg.

Taart maken

Er is altijd wel een reden voor taart. En die smaakt nog lekkerder als hij uit eigen keuken komt. Leuker ook, want zelf taart maken is hartstikke leuk om te doen. Wat je nodig hebt voor een eigen taart? Handige benodigdheden zijn een springvorm, (hand)mixer en bakpapier. En natuurlijk een goed werkende oven.

Alhoewel, zelfs als je geen oven hebt kun je de lekkerste taarten maken. Naast gebakken taarten, zoals de klassieke appeltaart of een cheesecake, kun je namelijk ook voor een no-bake taart gaan. De bekendste no-bake taart? Dat is ongetwijfeld de MonChoutaart.

MonChoutaart

MonChou, je kent ze wel, die vierkante pakjes roomkaas uit de supermarkt, is hét hoofdingrediënt van de klassieke MonChoutaart. Origineel wordt deze gemaakt met een bodem van bastognekoekjes, een vulling van MonChou en slagroom en kersen bovenop. Maar je kunt eindeloos variëren. Wat dacht je van een bodem van Oreo koekjes, speculaas of biscuitjes. En een topping van aardbeien, mango of verse frambozen en munt?

Red velvet taart

Red velvet taart is, zoals de naam al zegt, een rood gekleurde taart. De taart komt overgewaaid uit de VS. Een traditionele red velvet taart is opgebouwd uit verschillende lagen cake, onder andere bestaande uit de ingrediënten karnemelk, boter, cacao, azijn en bloem en rood gekleurd door natuurlijke kleurstof zoals bietensap.

Oorspronkelijk ontstond de rode kleur van red velvet door een chemische reactie tussen het zuur van de karnemelk en de azijn met het cacaopoeder, door een stofje dat vroeger in cacao zat. Tegenwoordig zit deze stof daar niet meer in, waardoor vaak rode kleurstof gebruikt om de taart echt rood te kunnen kleuren. Tussen de lagen en rondom de taart zit een dikke laag witte frosting van botercrème of roomkaas.

De naam velvet is te wijden aan de zachte, fluweelachtige structuur van de cake. In de 19e eeuw kwam de cake op, als tegenhanger van de destijds populaire grovere kruimelcake. De cake is vooral bekend geworden doordat het op de kaart stond bij het beroede Waldorf-Astoria Hotel in New York.

Makkelijke taart recepten

Een taart bakken klinkt misschien als een ingewikkeld en tijdrovend project, maar er zijn genoeg makkelijke taart recepten om te bakken voor beginners.

Ga bijvoorbeeld voor een no-bake taart, waarbij je kant-en-klare koekjes als bodem gebruikt, en de meeste tijd zit in het laten opstijven van de taart. Of neem een eenvoudig recept voor brownies, die je in een ronde vorm bakt en versierd met room en rood fruit. Ook kun je kiezen voor een simpele bodem van zanddeeg, die je vult met chocolade of room en noten. Zo wordt zelf taart maken heel makkelijk!

Kies direct een taart recept

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!