Zelf paté maken

Dit gaan je gasten wel next level vinden hoor, zelfgemaakte paté. Natuurlijk kun je ook naar de traitteur gaan en een bakje paté halen, maar is het niet veel leuker om zelf met de smaken te gaan experimenteren? Met dit recept voor boerenpaté voel je je als een chef in Frankrijk.

pate maken

Smokey zeevruchtencocktail

Met een garnalencocktail kun je eigenlijk niet meer aankomen anno 2019, maar deze zeevruchtencocktail daarentegen. Geen garnalen maar scheermessen en mosselen. Door de toevoeging van appel is de cocktail lekker fris, maar de gerookte mayonaise maakt ‘m pas echt speciaal. En dan wel in zo’n mooie ijscoupe serveren hè, met een blaadje peterselie.

zeevruchtencocktail

Rodebietentartaar met kastanjecrème

Deze spetter stond in het kerstnummer van vorig jaar te shinen en was een groot succes onder onze lezers. Een tartaar is altijd goed, maar niet iedereen zit te wachten op rauw vlees. Deze rodebietentartaar met quinoa is helemaal van nu en geschikt voor vega’s (en vegans als je de cashewcrème achterwege laat). Of gebruik vegan kookroom!

rodebietentartaar

Kip-dragonpasteitjes

We blijven een beetje in de klassiekers, maar als er een moment is waarop je klassiekers uit de kast kunt halen dan is dat kerst. Als je het ons vraagt kun je iedereen blij maken met zo’n krokant deegbakje met zachte ragout. En dan wel zelf de bakjes maken hè!

kip-dragonpasteitjes

Selderijsalade met gegrilde zalm

Het oog wil ook wat, en het oog krijgt ook wat met deze selderijsalade met zalm. Door alles in blokjes te snijden kun je een soort damspel creëeren van kleuren op je bord en dat ziet er fantastisch uit. De smaak? Die is lekker fris en een beetje kruidig door de garam masala.

koude salade

Zalmtartaar met appel, dille en selderij

Ga je toch niet voor een vega tartaar? Dan is deze zalmtartaar met appel, dille en selderij misschien iets voor je. Bedek de zalm onder een dekentje van mayonaise (hoe goed klinkt dat?!) en kijk wat je krijgt; een zijdezachte tartaar én een plaatje op je kersttafel.

kerst voorgerecht

Knoflookcrostini met cantharellen en peterselie

Een voorgerecht voor de easy chef: dit voorgerecht is zo gemaakt. Ga voor kant-en-klare tapenade (of nog beter en maak ‘m zelf), roerbak de cantharellen, gril de broodjes en je bent klaar om aan tafel te gaan. Ook leuk om te combineren andere crostini’s zoals caprese.

Gegrilde andijvie met krokante sjalot en rozijnen

Is jouw kerstmenu all about the veggies? Dan is dit een winner! Andijvie kan je op meer manieren gebruiken dan alleen in je stamppot en je kunt hem zelfs zo sexy maken dat hij met kerst op het menu mag. Met krokante sjalotten, noten en rozijnen.

Tartaar van zeebaars met citroenmayonaise

Omdat drie keer scheepsrecht is: tartaarvariatie 3. Een mooie variatie op de klassieker met superverse vis. Maak er je eigen citroenmayonaise bij én je eigen croutons en dien het op frisse komkommerlinten. Vergeet niet om écht verse vis te gebruiken, dus lekker naar de visboer gaan!