Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Cover voor Harold Hamersma over kerst & wijn

Harold Hamersma over kerst & wijn

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Harold, het jaar is bijna voorbij. Vertel, hoeveel wijnen heb je dit jaar geproefd?
“Rond de 8500. Tijdens de proefperiode, van half mei tot half augustus, leef ik als een kluizenaar in een glasbak: 120 dagen op rij ben ik onafgebroken aan het proeven en schrijven. Denk niet dat ik wacht tot de vijf in de klok zit, net als een kaakchirurg begint mijn dag ook om half 9 ‘s ochtends. Soms bof ik en heb ik mijn dagelijkse proefquotum eerder bereikt, dan kan ik met mevrouw Hamersma een glas wijn drinken ter ontspanning.”

Wat zijn de trends in wijnland?

“Wijn staat al een aantal jaren op het lijstje van noodzakelijke boodschappen en supermarkten zijn zich aan het omvormen tot wijnspeciaalzaken. Een steeds groter wordende groep liefhebbers zegt ‘chardonneeeeeee, nu even niet’. Ze willen wat anders: wijn uit onalledaagse regio’s, landen en bijzondere druiven. Ook zie je een vlucht in natuurwijnen, biologisch en fairtrade. In restaurants hebben we het wijnspijsarrangement ontdekt en kijkt er niemand meer van op als de ober vraagt of het rood merlot of pinot noir, het wit sauvignon blanc of pinot grigio moet zijn. We drinken misschien niet méér, we drinken wel béter.”

Zijn er ook dingen die echt niet meer kunnen?

“Persoonlijk vind ik alcoholvrije wijn verschrikkelijk, terwijl ik echt geen ervaringsdeskundige ben. Ik zie het als seks hebben met een opblaaspop. Ook toevoegingen als mango en ananas moeten we niet willen. Rosé van 1,99 euro, doe het maar niet. Een voordelige wijn hoeft niet vies te zijn, als je tussen de 6 en 8 euro uitgeeft, dan koop je wijn met karakter en dat proef je.”

Wat schenken we tijdens de kerstdagen als aperitief?

“Ik ben een enorme champagne-liefhebber. Het is feestelijk en een vinologische kameleon. Het past bij alle hapjes, toastjes en tapas die je op tafel zet. Vind je het lastig om een wijn uit te zoeken bij je gerechten, drink dan champagne door de hele maaltijd. Het is chique en opvallend. En geef tenminste een tientje uit per fl es. Ik heb het sowieso altijd in de ijskast liggen en drink het bij voorkeur op een dag dat ik me wat minder voel. Bubble your troubles away.”
Ruim eenderde van Nederland kiest tijdens de feestdagen voor gourmetten, wat drinken we hierbij?
“Ik zou zeggen, ga eens nose-to-tail gourmetten. Alles van de kip! Kies niet voor hout in de wijn, dat is te nadrukkelijk. Een lichte rosé uit het zuiden van Frankrijk zou ik doen. Kruidig en lekker droog. Of een Grüner Veltliner. Dat frisse, mondschonige van de wijn past goed tegen dat vettige aan van de sausjes.”

En wat serveren we bij wild?

“Een pinot noir. Dat heeft een beetje dat bossige in zich. Bij hert zou ik kiezen voor een shiraz. Pinot noir is wat eleganter. Maar ga je er cranberry bij doen? Dan kan het de smaak van de
wijn weer helemaal onderuit halen.”
Wat drinken we bij het kaasplankje?
“Er is geen kieskeurigere klant dan kaas – iedere kaas heeft zijn eigen wijn. En dat is eerder wit dan rood. Schenk bij een jong geitenkaasje uit Chavignol vooral geen zware rode wijn, dan proef je niks meer. Serveer er iets uit hetzelfde district erbij. If it grows together, it goes together. Blauwe kaas past goed met sauternes, muscat of een late harvest sauvignon blanc. Speltbrood is trouwens een absolute wijnkiller. Door de zuren is het absoluut geen wijnvriend.”
Wat schenk je zelf dit jaar bij het kerstdiner?
“Bij ons is het ‘t hele jaar kerst, met veel etentjes buiten de deur. Al twintig jaar puffen we daarom op tweede kerstdag uit met een boerenkoolstamppot. En daar drinken we een Henschke Hill of Grace bij. Een heel nederig gerecht met de meest exclusieve Australische shiraz die er bestaat.”

En wat doen met de restjes?

“Bij mij belanden de vieze wijnen in de gootsteen, de lekkere flessen gaan naar mijn postcodegenoten. En dan hoeven we zelf ook niet naar de glasbak. Duizend flessen wegbrengen kost ongelofelijk veel tijd. Buurvrouwen en buurmannen komen tassen tegelijk halen. Meestal drink ik de proefwijn niet, dat zie ik echt als werk. Maar zo’n honderd per jaar vind ik echt legendarisch en die drink ik op met mevrouw Hamersma. Die zijn in De Grote Hamersma beland onder het hoofdstuk #ditgaatnietnaardeburen. Wat je het beste kunt doen als je wijn wil bewaren, is het overschenken in een kleiner flesje en de kurk er weer op. Warmte en zuurstof doet een wijn verouderen. Maar ja, wie doet ernu vier – vijf dagen over om een fles wijn te drinken?

Boekomslag DGH 2016
Tekst: Babette Rijkhoff Foto: Kees Rijken

Onze tips

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!