Je hebt vast al vaak gehoord dat het ontbijt misschien wel de belangrijkste maaltijd van de dag is. Je motor moet immers ergens op draaien! Maar wat is nou een gezond ontbijt? 5x gezond ontbijten met Judith Pagrach van My Foodblog.
“Voor mij is een gezond ontbijt een ontbijt wat veel voedingsstoffen bevat en waar ik tot de lunch een verzadigd gevoel van heb én voldoende energie uit haal. Een van mijn favoriete ingrediënten is havermout, omdat dit langzame koolhydraten bevat en cholesterolverlagend werkt. Dit zijn mijn 5 favoriete ontbijtjes.”
Yoghurt met zelfgemaakte granola
De granola die ik maak is gemaakt van havermout en wordt gezoet met maple syrup. Dit betekent dat het ontbijt glutenvrij is en vrij is van geraffineerde suikers. Vervolgens kan je allerlei ingrediënten toevoegen. Soms bak ik ongebrande noten mee in de oven als ik de granola bak, maar je kunt de noten ook naderhand toevoegen. Ook lekker met vers fruit.
Ontbijtmuffins met blauwe bessen
Perfect als je ’s ochtends haast hebt. Bak deze ontbijtmuffins in grote hoeveelheden en bewaar ze in de vriezer.
150 gram havermeel (havermeel uit zak of zelf havermout fijnmalen)
30 gram amandelmeel
30 gram havermout
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
95 gram honing
1 tl vanille-extract (of merg uit 1 vanillestokje)
2 rijpebananen
>75 gram vetvrije Griekse yoghurt
180 ml melk
1 ei
150 gram blauwe bessen
snufjezout
(optioneel) handje grofgehakte pecannoten
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het havermeel, de havermout, amandelmeel, bakpoeder, kaneel en zout door elkaar in een grote kom. In een andere kom prak je de bananen met een vork. Meng het ei, yoghurt, melk, honing en vanille er doorheen. Roer het bananenmengsel door de droge ingrediënten en meng totdat je een egaal beslag hebt. Roer nu voorzichtig de bessen en eventueel de pecannoten (als je die gebruikt) er doorheen. Doe de papieren vormpjes in het bakblik en schep de vormpjes met een lepel tot 1 cm onder de rand vol. Bak gedurende 25-30 minuten of totdat de muffins goudbruin beginnen te kleuren. Laat de muffins afkoelen en eet ze vers, bewaar ze luchtdicht 4-5 dagen of vries ze tot 3 maanden in.
Bananenbrood
Een echte klassieker. Bananen zorgen ervoor dat het voldoende zoet is zonder dat je suiker of zoetstoffen hoeft toe te voegen. Bananen zorgen er bovendien voor dat je boordevol energie zit!`
Frittata
Ontbijt eens met een frittata. Deze luchtige Italiaanse omelet kun je lekker vullen met groenten en kaas. Mijn favoriet: meng 6 eieren met een scheutje melk, gebakken spinazie, kerstomaatjes, feta en wat kruiden.
Smoothie
Gooi in je smoothie wat je maar wilt! Het voordeel van een smoothie is dat het gemakkelijk is en dat je het zelfs mee kunt nemen. Gebruik bijvoorbeeld fruit en yoghurt of meng er bijvoorbeeld spinazie doorheen voor een bruisend begin van de dag. Verder kun je ook havermout, lijnzaad of chiazaad toevoegen voor extra vulling en voedingsstoffen.
Tekst en foto 2,3,4,5: Judith Pagrach