De klassieker: basilicumpesto

Waarschijnlijk de eerste pesto die je ooit at. Als je niet op je kop wilt krijgen van de Italiaanse nonna’s maak je dit recept voor basilicumpesto traditioneel in een vijzel, maar je kunt ook een keukenmachine gebruiken om tijd te besparen. Als je een vijzel gebruikt, krijgt je basilicumpesto overigens wel de mooiste textuur.

Ben je er klaar voor? Maal dan de blaadjes van 2 bosjes basilicum, 50 g geroosterde pijnboompitten, 2 tenen knoflook en een snuf zout tot een pasta in een vijzel of keukenmachine. Voeg 50 g versgeraspte parmezaan toe en meng goed door. Voeg nu geleidelijk 300 ml olijfolie toe zodat het een mooie emulsie wordt. Gebruik de pesto het liefst direct, bewaar hem eventueel een aantal dagen in een afgesloten potje in de koelkast.

Variatie 1: macadamiapesto

Vervang pijnboompitten door macadamia’s en er staat een compleet nieuw bordje pasta op tafel. Lekker met pappardelle!

Maal 25 g geroosterde macadamianoten grof in een keukenmachine. Voeg 50 g basilicumblaadjes, een snufje zeezout en 1 grofgehakt teentje knoflook toe. Knoflook is onmisbaar in pesto, maar kan overheersend zijn. Voeg zoveel toe als jij lekker vindt; een half teentje meer of minder verandert de bereiding vaak niet. Voeg al malend beetje bij beetje 100 ml olijfolie toe tot een felgroene pesto ontstaat. Schep de pesto in een kom en roer er 30 g fijngeraspte parmezaan en citroensap naar smaak doorheen.

Variatie 2: rucolapesto

Rucolapesto wint steeds meer terrein en dat is niet voor niets. De pittigheid van de sla geeft dit pesto recept net dat beetje extra. Ook deze favoriet maken we in een vijzel voor een onweerstaanbare consistentie.

Stamp voor de pesto 2 handjes rucola, 1 gepeld teentje knoflook, 50 g geroosterde pijnboompitten, ½ tl grof zeezout in een vijzel tot een fijne pasta. Voeg geleidelijk 200 ml olijfolie toe zodat je een smeuïge pesto krijgt.

Variatie 3: cashew-fetapesto

Aan deze bijzondere variatie komt geen basilicum te pas, want we gaan aan de slag met cashew en feta. Spoiler alert: dit wordt een van je nieuwe favoriete pesto recepten.

Doe 50 g geroosterde cashewnoten, 1 gepeld teentje knoflook, 1 bosje peterselie, 50 g feta en 200 ml olijfolie in een kleine blender en pureer tot een dikke pesto. Lekker met broccoli en een gepocheerd ei!

Variatie 4: pesto met dille & olijven

Perfect als finishing touch: pesto met dille en olijven. Probeer hem vooral eens in combinatie met venkelsoep.

Hak voor de pesto 1 bosje dille, 1 el groene olijven en 50 g gerookte amandelen fijn en meng ze met 150 ml olijfolie en 1 teentje geperste knoflook. Breng op smaak met zout. De pesto mag lekker grof blijven.