1. Weet wat je in huis hebt

Waarschijnlijk herken je het wel: je staat in de supermarkt en weet even niet meer of je nog genoeg boontjes in huis hebt. Voor de zekerheid neem je ze toch maar mee, om er vervolgens thuis achter te komen dat je nog een flinke voorraad had. Zonde, want waarschijnlijk heb je geen zin om dit iedere dag te eten. Bedenk dus voor je naar de supermarkt gaat wat je wilt eten en maak een lijstje met hoeveel je van ieder product nodig hebt.

2. Denk vooruit

Misschien wel dé tip om minder eten weg te gooien: maak voor de hele week een overzicht wat je wil gaan maken. Ga je bijvoorbeeld voor courgetti en heb je daar 2,5 courgette voor nodig? Tover die andere helft dan niet om tot slierten, maar verwerk hem een dag later in een lekkere ovenschotel of soep. Zo voorkom je dat je te veel maakt en gebruik je de groentes optimaal.

Gerechten die heel geschikt zijn om je restjes mee op te maken:

  • Curry
  • Salade
  • Soep
  • Ovenschotel
  • Pasta

3. Gebruik het eetmaatje

Persoonlijk vind ik het Eetmaatje van het Voedingscentrum echt een werelduitvinding. Dit is een soort maatbeker waarop staat hoeveel rijst, risotto, couscous, macaroni, fusilli, penne, farfalle, pipe rigate en water je per persoon nodig hebt. Daardoor kook je niet meer voor de hele straat pasta, maar heb je precies genoeg. Je kunt hem bestellen via de website van het Voedingscentrum. Alleen de verzendkosten (€6,95) zijn voor eigen rekening. Vind je dat toch iets te veel? Kijk dan goed hoeveel porties er in een verpakking zitten en weeg de juiste hoeveelheden af.

4. Maak van de diepvries je beste vriend

De vriezer is geweldig om voedselverspilling te voorkomen. Hier blijven producten veel langer houdbaar dan in de koelkast. Heb je vlees gekocht, maar ga je onverwachts een paar dagen weg? Leg het dan in de vriezer zodat je er later iets mee kunt doen. Dit geldt ook voor vis, fruit, kaas en sommige groenten. Ook kun je, als je bijvoorbeeld veel pastasaus of soep over hebt, dit makkelijk in een bakje stoppen om er op een later moment weer van te genieten. Scheelt je tijd én geld. Benieuwd hoe lang en welke producten je in kunt vriezen? Wij hebben de houdbaarheid van verschillende producten op een rijtje gezet.

5. Wees creatief

Ja, die overrijpe banaan is inderdaad niet zo lekker om uit het vuistje te eten, maar je kunt er wel een heerlijk bananenbrood van bakken. Dit geldt voor veel producten. Groenten die niet meer stevig zijn lenen zich perfect als basis voor een saus, soep of puree. Te veel fruit ingekocht? Perfect voor een smoothie! En dat oude brood? Die tover je om tot croutons of maak er een smaakvolle panzanella mee. Creativiteit is key!

6. Help restaurants en supermarkten een handje

Niet alleen wij verspillen voedsel, ook supermarkten en restaurants kennen dit probleem. Loop daarom eens een rondje in de Albert Heijn en kijk of je nog een product kunt kopen met een 35% kortingsstickers als je er toch diezelfde avond mee gaat koken. Zij blij dat ze geen eten weg hoeven te gooien, jij blij omdat je geld bespaart. Een andere tip is om de Too Good To Go app te installeren op je telefoon. Hier kun je zogenaamde magic boxes kopen van restaurants. Hierin zitten overgebleven gerechten of producten. Je weet dus niet van tevoren wat je krijgt en betaalt hiervoor maar een fractie van de originele prijs. Tel uit je winst!