Avocado snel rijp maken

Twijfel jij of je een rijpe avocado in handen hebt? Begin dan niet met knijpen maar doe de ‘steeltjes-test’. Door het knijpen kunnen er namelijk beurse plekken ontstaan en dat is zonde van mooie exemplaren in wording. Handiger is om het knopje bij de steelaanzet te verwijderen en te kijken naar de kleur die hieronder verschijnt. Heel erg licht/mintgroen? Nog niet rijp. Die herkenbare groene kleur van een avocado: ready to go! Bruin of beschimmeld? Ieh, overrijp!

Wil je ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Avocado snel rijp

Is jouw avocado nog niet helemaal rijp? Dan zijn er meerdere trucs om je avocado sneller te laten rijpen. Lees maar snel verder om erachter te komen welke tips dit zijn.

Avocado snel rijpen

Avocado bevat net als bananen en appels het stofje ethyleen. Deze stof versnelt de rijping en laat dat nou precies zijn wat we willen! De grote truc is dus om ervoor te zorgen dat dit stofje niet kan ontsnappen. Om dit te voorkomen kan je de vrucht bijvoorbeeld in aluminiumfolie inpakken of in onderin een diepe kom bedekt met bloem leggen. Zo kan het stofje nergens heen en is je avocado sneller rijp. Ook helpt het om de vrucht in de buurt van andere groente- en fruitsoorten te leggen die dezelfde stof bevatten. Denk aan tomaten, kiwi’s en bannen. Het ethyleengas dat zij uitstoten zal ervoor zorgen dat je avocado sneller rijp is.

checken of je avocado rijp is zonder hem open te snijden

Avocado rijp maken door verwarmen

Liever gelijk resultaat? Dan kan je het beste de avocado verwarmen. De vrucht rijpt namelijk sneller in een warme omgeving. Verwarm hiervoor de oven op ca. 90 graden Celsius en verpak de avocado in aluminiumfolie zodat het ethyleengas niet kan ontsnappen. Is de oven warm? Leg de avocado erin en check na ongeveer tien minuten of ‘ie al zacht genoeg is.

Duurt zelfs dat je te lang? In de magnetron gaat het nog sneller, maar de smaak zal wel wat verloren gaan. Prik hiervoor gaatjes in de schil van een avocado en doe hem 30 seconde in de magnetron.

halve avocado bewaren

Lees ook: 10 feitjes over de avocado die jij nog niet kende