Officiële start op maandag 16 november

Een Christmas cake bestaat voor een groot deel uit gedroogde vruchten. Die laat je alvorens je de cake bakt een nachtje weken in cognac. Na het bakken van de cake ‘voed’ je de cake iedere week met een lepel cognac. Dat geeft de cake zijn kenmerkende smaak, zijn textuur en verlengt de houdbaarheid van de cake. Wist je dat er onlangs een stuk cake geveild is van het huwelijk van koningin Victoria, begin negentiende eeuw? Zo lang kan een cake dus goed blijven!

Toch zijn we bij Foodies niet van plan de cake zo lang te bewaren, daarvoor is ‘ie echt veel te lekker. Voor het bakken van de cake schakelden we de hulp in van the Queen of England, Regula Ysewijn. Regula is helemaal thuis in de Britse baksels en kan ons als geen ander vertellen hoe we deze traditionele cake moeten bakken. Op maandag 16 november bakt ze met ons mee.

Op maandag 16 november trappen we officieel af. Op onze website vind je die dag het recept voor de cake en op onze Instagrampagina vind je handige stap-voor-stap filmpjes van Regula. Deel jouw bakresultaten met ons via #iamfoodies op Instagram.

Bak je mee?

Haal alvast de boodschappen in huis:

Ingrediënten voor 1 cake
Voor de vulling
790 g sultana’s
285 g rozijnen
225 g krenten
115 g gekonfijte kersen in vieren gesneden
115 g gekonfijte citrusschil
schil van 1 citroen geraspt
schil van 1 sinaasappel geraspt
175 ml cognac evt. whisky of rum
Voor de cake
340 g zachte boter
340 g lichtbruine basterdsuiker
½ tl natuurlijk amandelextract
1 vanillestokje het merg eruit geschraapt, evt.
1½ tl natuurlijk vanille-extract
6 eieren
400 g bloem
85 g amandelmeel
1½ tl koekkruiden
½ tl gemalen kaneel
½ tl gemalen nootmuskaat
3 el marmelade
cognac om de cake mee te voeden
boter om in te vetten
bakpapier
kraftpapier
keukentouw

Meer weten over de Christmas cake of het hele recept alvast zien? Koop Het grote kerstnummer van Foodies en lees het verhaal met Regula Ysewijn.