Het basisrecept gehaktballetjes (voor 12 stuks)

Maak eerst het basisrecept gehaktballetjes: verkruimel 1 sneetje witbrood (zonder korst) in een kom, druppel er 2 el melk overheen en laat dit ca. 5 minuten staan. Doe 250 g gehakt naar keuze in een grote kom met 1 klein ei, ½ geraspte ui, 1 geperst teentje knoflook, de geweekte broodkruimels en royaal zout en peper. Kneed alles grondig door elkaar met je handen tot stevige, plakkerige massa. Lijkt het gehaktmengsel te dun en plakkerig? Voeg dan een handje paneermeel toe. Je kunt ook andere ingrediënten naar smaak toevoegen, zoals specerijen, een handje fijngehakte verse kruiden of geraspte parmezaan. Draai met je handen 12 balletjes van het mengsel. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak er de balletjes in ca. 12 minuten rondom goudbruin en gaar in. Of verwarm de oven voor op 200°C, leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ca. 15 minuten goudbruin en gaar de oven.

Variatie 1: Parelgort met groene kruiden en balletjes (voor 2 personen)

Heb je het basisrecept gehaktballetjes gemaakt? Dan kun je aan de slag met een van deze vier heerlijke variaties! We beginnen met parelgort met groene kruiden en balletjes. Kook 100 g parelgort (of parelcouscous) volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit 1 el olijfolie in een grote koekenpan en bak er 12 varkens- of kipgehaktballetjes (bereid volgens het basisrecept gehaktballetjes) rondom goudbruin en gaar in. Giet de parelgort af en meng in een kom met het sap van 1 citroen, 1 tl geroosterd komijnzaad, 4 fijngehakte lente-uitjes, 12 gehalveerde cherrytomaten en een handje fijngehakte dille- en peterselieblaadjes. Breng op smaak met zout en peper en schep alles goed door elkaar. Verdeel de parelgort over 2 kommen en leg hier de balletjes bovenop. Maak af met een flinke eetlepel Griekse yoghurt en wat extra kruiden.

Variatie 2: Italiaanse hamburger met balletjes (voor 3 personen)

Verhit 1 el olijfolie in een grote, oven bestendige koekenpan en bak er 12 rundergehaktballetjes (bereid volgens het basisrecept gehaktballetjes)rondom goudbruin en gaar in. Voeg 1 geperst teentje knoflook toe en bak 1 minuut verder. Voeg 200 ml tomaten passata toe en breng royaal op smaak met zout en peper. Breng al roerende aan de kook en zorg dat de balletjes rondom bedekt zijn met de saus. Zet telkens 4 balletjes tegen elkaar aan in de pan en leg hier een dikke plak mozzarella bovenop. Zet de pan onder de grill tot de mozzarella gesmolten is. Rooster 3 ciabattabroodjes en snijd ze doormidden. Schep op de onderste helften telkens 4 balletjes met mozzarella en saus en maak af met wat rucola en verse pesto.

Variatie 3: Harissastoof met balletjes (voor 2 personen)

Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en bak er 12 lamsgehaktballetjes (bereid volgens het basisrecept gehaktballetjes)rondom goudbruin in (ze hoeven nog niet gaar te zijn). Haal ze uit de pan. Bak 1 gesnipperde ui en 2 geperste teentjes knoflook in dezelfde pan 3-4 minuten. Voeg een blik tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Doe de balletjes terug in de pan, voeg een handvol groene olijven zonder pit en 1-2 el harissa toe. Kook ca. 10 minuten. Roer een handje fijngehakte korianderblaadjes door de stoof en serveer met pitabroodjes.

Variatie 4: Thaise currysoep met balletjes (voor 2 personen)

Verhit 1 el olijfolie in een grote koekenpan en bak er 12 varkens- of kipgehaktballetjes (bereid volgens het basisrecept gehaktballetjes) rondom goudbruin in (ze hoeven nog niet gaar te zijn). Verhit in een andere pan 750 ml kippenbouillon. Roer 2 el Thaise rode currypasta en 200 ml kokosmelk erdoorheen, breng het geheel aan de kook en kook 2 minuten. Voeg de balletjes toe en kook ca. 10 minuten verder. Kook intussen 100 g eiernoedels in een pan met kokend water en wat zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de noedels af en voeg toe aan de soep. Voeg een handvol gesneden peultjes toe en verwarm nog even door. Breng op smaak met sojasaus en sesamolie. Verdeel de soep over 2 kommen en maak af met wat fijngehakte lente-uitjes en rode peper.