Wat is boter?

Boter is eigenlijk niets anders dan de gekarnde room van melk. Om een product ‘boter’ te mogen noemen moet er minimaal 80% melkvet inzitten. Dat betekent ook dat bijvoorbeeld margarine officieel geen boter is. Dat komt omdat deze gemaakt wordt met plantaardige ingrediënten, en dus geen melkvet.

Ondanks dat veel mensen boter over het algemeen gelijkstellen aan vet is dat niet het enige waaruit het product bestaat. Wist je bijvoorbeeld dat het omega 3-vetzuren en vitamine K bevat? Ik zeg niet dat we nu allemaal het pakje uit de koelkast moeten leeg lepelen, maar het product is minder ongezond dan de meeste mensen denken.

Wist je overigens dat er geen verschil zit tussen boter en roomboter? In de volksmond wordt de term ‘boter’ vaak gebruikt voor halvarines en margarines, waarschijnlijk om het imago op te krikken van deze plantaardige producten. Zoals ik hierboven al vertel is dat eigenlijk dus een ander product. De term ‘roomboter’ werd vervolgens gebruikt om échte boter aan te duiden.

Wil je iedere week de lekkerst recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kopen of zelf maken?

Natuurlijk kun je het gewoon kopen in de supermarkt. Het product is haast overal wel te vinden. Let wel op of je echte boter koopt, kijk altijd goed naar de verpakking. Wil je de beste kwaliteit in huis halen? Ga dan eens langs bij een boerderij of een boerderijwinkel. Je proeft het verschil in kwaliteit, beloofd! Vaak koop je het bij een boerderijwinkel in wikkels in plaats van pakjes. Je snijdt vervolgens telkens een stukje van de rol boter af als je deze nodig hebt.

Boter kun je ook gemakkelijk zelf maken. Het grote voordeel? Je kunt tijdens het proces allerlei smaken toevoegen. Zo maak je bijvoorbeeld je eigen kruiden- of knoflookboter! Het enige wat je nodig hebt is slagroom, het liefst een wat vettere variant. Je hebt vast weleens slagroom net iets te lang opgeklopt waardoor er een geschifte massa ontstaat. Dat is eigenlijk het begin van boter.

Je kunt het ook maken aan de hand van een fermentatieproces, maar ik leg je vandaag de simpele manier uit. Meng de slagroom met een snufje zout en mix totdat er een geschifte massa ontstaat (dit duurt even). Als het goed is heb je nu naast de massa ook een hoop vocht (dat is eigenlijk karnemelk). Leg een schone kaasdoek of theedoek in een zeef en giet hier het mengsel in. Knijp al het vocht eruit, wat overblijft is verse boter! Nu kun je eventueel nog smaakmakers toevoegen zoals knoflook of verse kruiden.

boter

In de spotlight: boter

Waarom een artikel over boter? Simpel, het is wat mij betreft één van die ingrediënten die je altijd in huis moet hebben. Je gebruikt het niet alleen om mee iets mee te bakken of voor op je boterham, je kunt er zoveel meer mee. Ondanks dat veel mensen het associëren met vet is het wat mij betreft een van de mooiste producten. Misschien heeft het iets te maken met mijn motto “the fatter the better”.  Dat terzijde, het is oprecht een prachtig product waar je ontzettend veel mee kunt.

Het vet gebruik je namelijk niet alleen om in te bakken, het voegt ook smaak en textuur toe. Bak je graag op hoge temperaturen? Probeer dan eens ghee, dat is geklaarde boter. Met de juiste technieken bak je voortaan de perfecte biefstuk mét boter. Wat dacht je daarnaast van briochedeeg? Of nog beter; verse croissants gemaakt met het mooiste bladerdeeg? En die maïskolf bij de barbecue met gesmolten boter of een heerlijke botersaus? Allemaal onmogelijk zonder boter. Of je het nu verwerkt in een baksel, je gerechten erin bakt of gesmolten boter ergens overheen doet, dit product verdient een staande ovatie. En een vaste plek in je koelkast.

Recepten met boter:

Om je wat op weg te helpen verzamelde ik alvast mijn vijf favoriete recepten met boter. Laten we met z’n allen dit product weer hip & happening maken!

Gegrilde tarbot met botersaus, peterselie en amandelen

De saus is onweerstaanbaar lekker, zo wil je elke dag wel vis op het menu zetten!

Koken met boter: gegrilde tarbot met botersaus, peterselie en amandelen

Pasta met boter, salie en pecorino

Dit pasta recept is ontzettend is simpel maar oh zó lekker! Binnen 15 minuten heb jij deze Italiaanse pasta met boter, salie en pecorino op tafel staan.

Pasta pecorino

Zeevruchten met misoboter, yuzu-hollandaise en kimchimayo

Meng standaardsausjes met een krachtige smaakmaker en je hebt iets nieuws; regels bestaan niet! Serveer deze zeevruchten met verrassende misoboter, yuzu-hollandaise en kimchimayo.

yuzu-hollandaise en kimchimayo

Spinaziepasta met salieboter en parmezaan

Nog zo’n pastagerecht waar ik nooit genoeg van krijg. Dat komt vast door de combinatie van salieboter met parmezaan, twee van mijn favorieten!

Boter: spinaziepasta recept

Oma’s boterkoek

Natuurlijk is de verse boterkoek nergens zo lekker als bij oma. Probeer dit recept maar eens. Persoonlijk vind ik de boterkoek het lekkerste als deze net uit de oven komt en nog een beetje warm is (laat ‘m wel eerst iets afkoelen zodat de binnenkant hard kan worden en je je vingers niet verbrandt).

bakken met boter: oma's boterkoek